5 Haziran 2016 Pazar

Balkonda Çilek Yetiştiriciliği


    En sevdiğim meyveler arasında ilk 3 te yer alan çilek meyvesini balkonda kendim yetiştirmeye karar verdim.Hem oğlum Çınarla beraber bir aktivite gerçekleştirmek hem balkonu yeşillendirmek diğer amaçlarım arasında sayılabilir.

Balkonda Çilek yetiştirme Çilek fidesi dikimi
   Günümüz çoçukları malesef meyve ve sebzeleri sadece pazarlarda hatta son zamanlarda market reyonlarında görebiliyorlar.Herhangi bir çocuga sorsak çilek nerede yetişir diye ağaçta cevabını alabiliriz hatta carfurda veya kipada yetişiyor diyen bile çıkabilir aralarından.Kısaca günümüz çocukları doğadan uzak büyüyorlar.İşte bu yüzden oğlumla çilek fidesi dikim işi benim için oldukça önemli.Amacım Çınarın doğasever, toprakla dost, çevreye duyarlı bir birey olarak yetiştirmek.


   Gelelim dikim olayına, çilek fidelerini cuma pazarından tanesi 1 liraya temin ettik toplamda 3 adet fidemiz oldu.Çilek fidelerimizin üstünde çilek çiçekleri zaten vardı,ama bulundukları torba içerisinde yeterli bitki besin elementi olmadığı için çiçekler cılız ve kurumuş yapraklardada azot eksikliği belirtileri vardı.
   
   Çilekleri ektiğimiz saksı yaklaşık 70 cm uzunlugunda olduğu ve çilek için tavsiye edilen dikim aralığı 20-30 cm olduğu için 3 tane çilek fidesini yeterli olduğuna karar verdim.Çilek fidelerimizn cinsininden malesef emin değilim.Satıcıya cinsini sordum alırken ceveben yediveren olduğunu söyledi ama ben pek emin değilim açıkçası.
   Toprak olarakta marketten aldığımız torf ve evimizin yakınındaki zeytin bahçesinden aldığımız toprak karışımını kullandık.Çilek için uygun toprak tekstürünü merak edecek olursanız kumlu tınlı olarak tanımlayabileceğimiz kaba tekstürlü toprakları sevmekle beraber her türlü toprakta yetişebiliyor.Çilek hakkaında bir bilgi daha vermek gerekirse çilek çok yıllık bir bitki yani dikimden sona 2 3 sene verim alabiliyorsunuz.Ama çilek bitkisi yaşlandıkça gerek meyve büyüklüğü küçülüyor hemde verim düşüyor o yüzden çilek bahçeleri 2-3 senede bir yenileniyor.
 
     Eğerki sizde evinizde balkonunuzda çilek yetiştirmek isterseniz ve fide nerden temin edebilirim diye soraracak olursanız semt pazarlarından veya hepsiburada gibi internet satış mağazalarından temin edebilirsiniz.Yanlız belitrmek isterimki oralardan gelicek çilek fideleri çıplak kök dediğimiz şekilde yani tüpsüz olarak gelecektir.Yani tutma olasılıkları daha az diktiktikten sonrada bayılma diye tabir edecegimiz fidelerin yan yatması gibi olaylar olacaktır.



     Gelelim fidelerin dikimine,çilek fidelerini yukarıdaki resimde görüldüğü gibi doğru dikmek çok önemli.Fidenin ortasında bulunan ve sürekli stolon ,yeni yaprak ve çiçeğin çıktığı ortadaki kısmın toprak içerisine gömülmemesi veya havada kalmaması çok önemli.Ha unutmadan çiçek yetistirdiğimiz saksıların dibine toprak doldurmadan evvel cakıl taşı gibi kaba meteryal döşerseniz drenaj deliklerinin zamanla toprakla tıkanmasını ve tahliye olamayan suyun bitki köklerini çürütmesini engellemiş olursunuz.

   Tüm bitkilerde olduğu gibi çilek bitkiside hayatını devam ettirebilmek için bitki besin elementlerine ihtiyaç duyar.Tüm ihtiyaç duyulan yaklaşık 16 tane makro ve mikro element olarak tanımladığımız bitki besin elementi var.Bitkinin en çok ihtiyaç duyduğu azot,potasyum ve fosfor gibi elemetler makro çok daha az ihtiyaç duyduğu demir çinko bor gibi elementlere ise mikro besin elementleri diyoruz.
  
    Mikro besin elementleri toprakta olduğu için üst üste ekim gibi yanlış uygulamalar olmadığı sürece eksiklikleri pek görülmez.ama azot potasyum fosfor gibi makro elementlerin eksiklikleri çok sık görülür.Özellikle biz çilek yetiştireceğimiz ve bitkinin bu elementleri depoladığı meyveyi koparıp yiyeceğimiz için ortamda sürekli bu bistki besin elementi eksiklikleri görülecektir.Doğal olarakta biz bu eksikliği gübreleme yapmak suretiyle gidermek zorundayız.

Çilek fidelerini dikerken ben fidelerin etrafına piyasada 3 15 diye anılan yani 15 15 15  gübresini koydum.Nedir bu 3 15 gübresi diye merak etmiş olabilirsiniz.Bu gübrede yüzde olarak %15 azot,%15 fosfor% 15 te potasyum bulunmakta.Diğer kalansa dolgu maddesi.Bu gübreyi gübre satan dükkanlardan rahatlıkla temin edebilirsiniz.

Yanlız önemle hatırlatmakta fayda var bu gübreler çok az ama çok az miktarlarda kullanılmalı eğer fazla kullanırsa bitkide toksit etki yapacak en sonunda bitkinin ölümüne neden olacaktır.Ben yaklaşık 3-4 gram kullnadım.Örnek vermek gerekirse 1 dekar çilek bitkisine 30 kg azot 20 kg fosfor gibi oranlar yeterli olmakta yani koca tarlaya 30 kg azot yeterliyse bizim saksımızsa gram ölçüsünde gübre yeterli olcaktır.

Peki bu besin elementleri eksik kalırsa ne olur.Bitki hemen belirti verecektir işte yapraklar kızarmaya başlayacaktır.meyveler küçülecektir.tat ve aroma olmayacaktır.

Çİlek çiçeği.

Oğlumla çilek fidelerini nisan ayının sonlarına doğru dikmiştik .Mayıs ayının sonlarına doğru ilk meyveleri almaya başladık.Tadı ve aroması gayet güzel.Ekim kasım aylarna kadar meyve almayı planlıyorum.Gelişmeleri buradan paylaşmaya devam edeceğim.




Çilek saksılarının 3 haziran itibari ile son hali.



Meyvelerin şekli aroması ve kokusu çok güzel.

       Çilek bitkisinden zaman zaman stolon denilen uzantılar çıkmakta.Bu uzantılar bitkinin neslini sürdürmesi için çok önemli yetiştiriciler içinse istenmeyen bir durum.Bitki bu uzantılar sayesinde yeni bitkiler oluşturuyor.Ama enerjisinin bir kısmınıda buna harcıyor buda verimi düşürüyor.O yüzden görüldükleri anda kesilmesi gerekiyor.Ama Çilek çoğaltma da bunlarla yapılıyor bende denemek için toprağa gömdüm köklendikten sonra başka bir saksıya alacağim yukarıdaki resimde stolon gözüküyor.

     Gelelim çileğin iklim isteklerine çilek biraz arsız bir bitki kısaca her türlü iklim koşulunda yetişebiliyor.Hatta -10 derecelere kadar dayanabiliyor.Sadece iklim şartlarına göre çeşit seçimi önemli olabiliyor.Çeşidi seçerken bulunduğunuz yörenin iklim özelliklerine uygun çeşitleri araştırmanız tavsiye edilir.

    Ben ve oğlum çilek yetiştirmekten,kendi yetiştirdiğimiz çilekleri yemekten,yediğimiz çileğin adım adım oluşu nu büyümesini takip edip öğrenmekten çok büyük keyif aldık.Sizde toprakla uğraşmakla zevk alıyorsanız deneyin derim.

Not:Eğer sormak istediğiniz konular olursa yorum kısmından yazabilirsiniz,memnuniyetle ve elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım çilekleriniz bol tatlı ve kıpkırmızı olsun...
           








  
    
















6 yorum:

  1. Paylaşımınız için teşekkür ederim. Ben Karadeniz de ekim ayında sizin anlattiginiz şekilde balkondaki saksima çilek diktim. Malum kış geliyor, malclama yapmam gerekiyor mu? Hergun sulamali miyim? birde ne zaman cileklerim cicek acar ? Bunu heycanla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler . Oncelikle dikmis oldugunuz fidelerin cinsi cok onemli internetten yapacaginiz ufak bir arastirmayla yasadiginiz bolgeye uygun iklim isteklerine sahip fide olmasi onemli.don olayina gelince cilek eksi 5 dereceye kadar dayanikli ama siz ne olur ne olmaz kapali bir yere alin saksinizi.malclama genel olarak yabanci ot cikisini engeller toparktaki su kaybini engeller dona karsida bitkinin daha dayanikli olmasina birde siyah malc kullanirsaniz erken isinma saglayarak erken ciceklenme ve erken urun almayi saglar.sanirim sizin fideleriniz subat mart gibi ciceklenir nisan mayis gibi yemeye baslayabirisiniz.sulama olayina gelince cilek cok su tuketen bir bitki susuz birakmayin ama saksinizin drenaj kanallarinin acik olmasina ozen gosterin

      Sil
    2. Cok tesekkurler . Oncelikle dikmis oldugunuz fidelerin cinsi cok onemli internetten yapacaginiz ufak bir arastirmayla yasadiginiz bolgeye uygun iklim isteklerine sahip fide olmasi onemli.don olayina gelince cilek eksi 5 dereceye kadar dayanikli ama siz ne olur ne olmaz kapali bir yere alin saksinizi.malclama genel olarak yabanci ot cikisini engeller toparktaki su kaybini engeller dona karsida bitkinin daha dayanikli olmasina birde siyah malc kullanirsaniz erken isinma saglayarak erken ciceklenme ve erken urun almayi saglar.sanirim sizin fideleriniz subat mart gibi ciceklenir nisan mayis gibi yemeye baslayabirisiniz.sulama olayina gelince cilek cok su tuketen bir bitki susuz birakmayin ama saksinizin drenaj kanallarinin acik olmasina ozen gosterin

      Sil
  2. Cinsni bilmiyorum :/ suan siyah malclama yaptım ve suladim

    YanıtlaSil
  3. Uzun zamandır solmadigina gore bölgeye uygun bir cilektir diye dusunuyorum. Tekrar teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Bozcaadada Kamp Yapmak Yassak Hemşerim..

BOZCAADA DA KAMP YAPMAK YASSAK HEMŞERİM..          Merhabalar Bozcaada ve Gökçeada gezi rehberlerini hazırladığım günden beri en çok ...