Gökçeada haritası
gökçeada siyasi haritası,
Terk edilmişliğin hüznünü yaşayan ada Gökçeada. Türkiye'nin en büyük adası.Güneşin en son battığı yer Gökçeada(imroz).Bir seyyah olarak çok az yere birden fazla gitmekten, bulunmaktan zevk almışımdır.Bu yerlerin başında da Gökçeada(İmroz) gelir.Hayatımın 4 senesinden fazla bir süresini geçirdiğim,halkının çoğunluğunu tanıdığım sayısız dostluklar kurduğum ama en önemlisi hayatımın aşkıyla tanıştığım yer Gökçeada...
Gökçeada Gezi Rehberi Artık Facebook ta Merak ettiklerinize fotoğraflara Mesaj yoluyla direkt bana Facebook Gökçeada Gezi Rehberi vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.Takip etmek için lütfen tıklayınız.
Neden Gökçeada Gezi Rehberi??
Gezgin olarak Gökçeada hakkında çok şey öğrendim.Gökçeada farklı özelliklere sahip olmasıyla diğer tatil yerlerinden ayrılıyor..Gökçeada hakkında sayısız belgesel, makale, yorum ,yazı inceleme fırsatına sahip oldum lakin hiçbirinin Gökçeadayı yeterince anlatmadığını kanaatine vardım. Daha doğrusu sadece bir tek yönü ile ele aldıkları için hiçbiri beni yeterince tatmin etmedi.Aynı zamanda benim Gökçeada ve Bozcaada hakkında bir gezgin olarak sahip olduğum bilgilerden faydalanmak isteyen arkadaşlar için defalarca şahsa özel gezi rehberi hazırladım. İnternet'te Gökçeada hakkında kapsamlı bir bilgide yok.Tüm bunlar beni Gökçeada Gezi rehberi hazırlamaya itti.Faydalı olmasın dileği ile çok yakında:)Gökçeada'ya mı Gitsek Bozcaada'ya mı?
Benim iki ada hakkında da geniş bilgi birikimine sahip olduğumu bilen ve ilk defa adalara gitmeyi planlayan arkadaşlarımdan gelen aynı soru bu. Bozcaada yamı gitsek Gökçeada'yamı ? Benim cevabımda her zaman kısa ve net olmuştur.Herhangi bir aracın varsa Gökçeada'ya yoksa Doğru Bozcaada'ya:)Neden diye sorduğunuzu duyar gibiyim.Cevabı son derece basit aslında Gökçeada Türkiye'nin en büyük adası ve içerisinde ona yakın yerleşim alanı barındırıyor.Geminin yanaştığı liman başka yerde,denize girilen yer başka yerde,kalınan yer başka yerde gece eğlenilen yer başka yerde..Kısacası ada o kadar büyük ve ada içi toplu ulaşım o kadar gelişmemiş ki eğer yaya olarak giderseniz büyük sıkıntı çekebilirsiniz.
Bozcaada da ise tam tersine her şey adanın merkezinde. Gemi merkeze yanaşıyor,isterseniz denize girebilirsiniz, plajlar yakın hatta bir bisiklet kiralayıp adayı çok kısa sürede turlayabilirsiniz bile ayrıca gece hayatı içinde kilometrelerce yol katetmek zorunda da değilsiniz.
Nedenleri çoğaltabiliriz de mesela kalabalıktan hoşlanıyorsanız Bozcaada'ya sakinliği seviyorsanız Gökçeada'ya.. Paranız bolsa Bozcaada ya Bütçeniz kısıtlıysa Gökçeada'ya vs vs.
Not: Çok yakında Bozcaada'ya seyahat planlıyorum e bu da demek oluyor ki Bozcaada gezi rehberi de geliyor demektir.O yazımızda da Bozcaada hakkında da çok daha fazla bilgiyi vereceğimizi söyleyip Gökçeada'yla devam edelim.
Gökçeada Nerede?
gökçeada nerede.. Hemen hemen herkes Gökçeada'ya gitmese de herhangi bir bilgisi olmasa da en azından bir kez bile olsa ismini duymuştur. Türkiye'nin en büyük adası olduğunu bilir ama nerede olduğunu bilmez ama sallar Marmara denizde değil mi diyede sorar.Bu sorunun cevabını da verelim.Gökçeada marmara bölgesinde Çanakkale iline bağlı Çanakkale boğazının ege tarafı çıkışında bulunan Türkiye'nin en büyük adasıdır.![]() |
Gökçeada Nerede. |
Gökçeada'ya İlk Bakış
Öncelikle Gökçeada hakkında temel bilgilerle başlayalım.Gökçeada eski adıyla İmroz bir ada bu yüzden ilk öğrenmemiz gereken ve sık sık kontrol etmemiz gereken bilgi Gökçeada vapur seferleri.Gerek fırtına gerek araç yoğunluğu gerekse sezon dönüşlerinde hatta sadece bir hafta sonu için bile sefer sayıları ve saatleri değişebilmektedir.Gökçeada feribot saatleri 2015 için Güncel Gökçeada-Kabatepe Feribot Tarifesi İçin Tıklayın
Diğer önemli ve dikkat etmeniz gereken konu güncel hava durumu özellikle rüzgar durumu yolculuğu etkileyen en önemli faktör.Yolculuğunuzu planlamadan evvel hava durumunu da kontrol etmelisiniz.
Gökçeada Hava durumu için Gökçeada Hava Durumu İçin Tıklayınız
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Gökçeada için hava tahmin sayfasını ziyaret etmeniz kötü sürprizlerle karşılaşmanızı engelleyebilir.Gökçeada Meteoroloji Müdürlüğü telefonunu da verelim isteyen telefon edip hava durumunu öğrenebilir. 0286 887 30 34
Gökçeada'ya Nasıl Gidilir?
Gelelim bir diğer sık sık karşılaştığım soruya Gökçeada'ya nasıl gidilir????Gökçeada ya temel olarak iki şekilde gidilebilir.Hava veya deniz yolu ile.Hava yolunu tercih edecekler için tek bir seçenek var Borajet in sadece yaz döneminde ve haftanın iki günü İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı ile Gökçeada havaalanı arasında gerçekleştirdiği uçak seferleri..2013 yılı için geçerli olmak üzere pazartesi ve salı günleri karşılıklı gidiş dönüş seferleri mevcut. Değişmekle beraber 100 tl civarı bir ücreti var. Her zamanki gibi son ve güncel bilgi için linkimizi verelim belki değişiklikler olabilir..
Gökçeada uçak seferleri için http://www.borajet.com.tr/ Maalesef 2014 yaz döneminde Gökçeadaya uçak seferleri yapılmamaktadır.En son biilgiyi yine borejetin sayfasından edinebilirsiniz.
![]() |
Gökçeada Havaalanı |
Yukarıdaki harita Gökçeada Gezi Rehberimizde bahsettiğimiz Gökçeada'ya ulaşım yollarını kafanızda canlandırmanız adına size yardımcı olacaktır.
Gelelim deniz yolu ile ulaşıma.Oda kendi arasında ikiye ayrılıyor birincisi Ülkemizin Avrupa topraklarından yani trakyadan diğeri ise Anadolu'dan ulaşım.
Anadolu ile başlayalım önce Gökçeada ile belli başlı illerimiz arsındaki mesafeleri verelim..
İzmir- Gökçeada Kabatepe Limanı(Gökçeada Feribotunun kalktığı liman) = 330 km
Balıkesir Gökçeada = 230 km
Bursa Gökçeada = 285 km
Ankara Gökçeada = 670 km
Antalya Gökçeada = 740 km
Trabzon Gökçeada =1360 km
Samsun Gökçeada =1030km
Bandırma Gökçeada = 175 km
Kayseri Gökçeada =1100 km
Özel araçları ile gelecek ziyaretçiler için öncelikle Çanakkale'ye varıyoruz.Çanakkale limandan kalkan Gestaşa ait arabalı feribotla ya Eceabata geçiyoruz yada limanın 100 metre yakınında ufak bir iskele daha var Kilitbahir Çanakkale arası işleyen ufak feribotların olduğu bunları kullanarak karşıya Gelibolu yarımadasındaki Kilitbahire geçiyoruz.
Çanakkale Eceabat arasında işleyen Gestaşa ait feribotlar.Yaklaşık 20 dakikada boğazı geçiyorlar.
GÖKÇEADA MERKEZDE GÜNLÜK KİRALIK EV İÇİN TIKLAYINIZ.....
2016 yaz Gökçeada Kabatebe gemi seferleri ve saatleri
Gökçeada Feribot Bileti |
Çanakkale Gestaş Feribot İskelesi
Örneğin Çanakkale limanındaki bilet gişesine gidiyoruz Gökçeada yolcusu olduğumuzu ve araç ile geçiş yapacağımızı belirtiyoruz.(araba geçiş ücreti 35 lira).Aracın içinde kaç kişi olduğunun bir önemi yok sadece araç için para ödüyoruz. Feribota bindikten sonra 20 dakikalık bir yolculuk bizi bekliyor. İster arabanızda beklersiniz ister fotoğraf makinelerinizi alır mükemmel anları ölümsüzleştirsiniz. Martılar boğazı geçen devasa tankerler, dev yolcu gemileri hepsi sizi bekliyor olacaktır. Ha ister geminin büfesinden alacağınız bir bardak çay eşliğinde manzaranın tadını da çıkarabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken gemi yanaşmadan birkaç dakika önce arabanızın başında olmanız gerektiği.
Boğazı geçerken görebileceğiniz bir kaç manzara.
Çanakkale Kordon
Çanakkale'den Gökçeada'ya Otobüste var.
Deniz Müzesinin rıhtımında sabit duran Çanakkale Deniz savaşlarının Kahramanı Nusret Mayın Gemisinin birebir boyutunda ki maketi.
Eşim ve Oğlum Çınarda manzaranın tadını çıkaranlardan.
Benim emektar arabamla bisikletim yol arkadaşlığı yapıyorlar.
Her iki yakadan karşılıklı saat başı kalkan feribotlar Çanakkale Boğazının ortasında buluşuyorlar.
Arabalı Feribotların olmazsa olmazlarından seyyar satıcılar. Bugünkü abimiz limon sıkacağı satıyor tanesi bir lira:)
20 dakikalık bir yolculuktan sonra Eceabat'a varıyoruz araç başı yapma zamanı.
Gemiden inince Eceabat'ın içinden geçerek Kabatepe limanına gidiyorsunuz. Yaklaşık 10 km lik yol kat ederek Gelibolu yarımadasının diğer tarafına geçiyorsunuz. Bu arada hemen bir ipucu vermek istiyorum eğer Gökçeada feribotunun kalkış saati farz edelim 1700 ise siz muhakkak Çanakkale den 1600 feribotu ile boğazı geçmelisiniz yoksa geç kalıp gemiyi kaçırabilirsiniz. Eğer ki kalabalık sezon ise hafta sonları, ramazan ayından önceki son hafta sonu gibi örneğin en azından 2 veya 3 saat önceden gemi sırasına girmelisiniz. Çoğu zaman gemi doluyor ve siz bir sonraki sefere kalabiliyorsunuz tecrübeyle sabittir:)Ha birde siz siz olun böyle kalabalık günlerde sakın ama sakın son feribotla giderim gibi düşüncelere kapılmayın. Son gemide yer kalmaz ise tatilinize 1 gün geç başlayabilirsiniz.
Gelelim yaya seyahat eden arkadaşlara. Onların gemide yer bulamayıp kalmaları gibi bir durumları olmadığı için acele etmelerine gerek yok.:)Boğazı geçtiğimiz gemiden iner inmez 20 metre ilerde sağda Kabatepe minibüsleri kalkıyor onları kullanıp Kabatepe limanına ulaşabilirler. Fiyatı kişi başı 3.5 liraydı en son. Gökçeada bilet fiyatı da 2.5 lira unutmadan söyleyelim.
Yaya Seyahat Eden Gökçeada Yolcuları İçin Kalkan Kabatepe Minübüsleri |
Gelelim İstanbul ve ülkemizin Avrupa yakasındaki diğer yerlerden gelen ziyaretçilere onların için herhangi bir sıkıntı yok Eceabata gelmeden 3 km önce Kabatepe sapağından dönüp Kabatepe limanına Gökçeada Feribotunun kalktığı yere ulaşabilirler.
İstanbul- Gökçeada 350 kml
Deniz yolu ile ulaşımda bir seçeneğiniz daha var Çanakkale'den Gökçeada'ya sadece yaz sezonunda çalışan Conkbayırı deniz otobüsü yaklaşık 2 saate adaya varıyor. Yalnız belirtmekte fayda görüyorum sadece yayalar için vede en ufak rüzgarlı havada oldukça sarsıyor.Midesi hassas ziyaretçiler için pek uygun değil.
CONKBAYIRI DENİZOTOBÜSÜ SEFER TARİFESİ
ÇANAKKALE - GÖKÇEADA
Bir diğer seçenek ise Truva turizmin Gökçeada'ya otobüs seferi.Ne yazık ki bu seferlerde senenin değişik dönemlerinde farklılık gösterebiliyor yine son durumu öğrenip ona göre plan yapmalıyız
Truva Turizm 444 00 17 http://www.truvaturizm.com/
Askerliğim Gökçeada'ya Çıktı Nasıl Gidebilirim Birliğime Nasıl Katılabilirim??
Gökçeada ziyaretçilerinin tamamı adaya tatil yapmaya gelen turistler değil elbette.Birde vatani görevini Gökçeada 5. Komando alayında yapmak için Türkiye'nin dört bir yanından gelen mehmetçikler de var.Tabi bunların arasında değil Gökçeada'ya nasıl gidildiğini bilmek nerede olduğunu bile bilmeyenler var.Onlar içinde Gökçeada'ya nasıl gidilir cevabı aynı.Tek fark Gökçeada'ya ulaştıkları anda onları askeri inzibatların bekliyor olduğu.Yani ben birliği nasıl bulurum gibi endişe duymalarına gerek yok. Onlara da hayırlı teskereler dileyip rehberimize devam edelim.:)Gökçeada'ya ne zaman gidilir??
Gökçeada'ya gitmeye karar verdik.Peki Gökçeada'da tatil için en uygun zaman ne zaman. Gökçeada'ya ne zaman gidebiliriz?İstediğiniz zaman gidebilirsiniz tabi ki:)Fakat genel olarak Gökçeada'nın en güzel dönemi yaz dönemi diyebiliriz.Yaz dönemi ise maalesef Ege denizinin en kuzeyinde olması sebebiyle oldukça kısa haziranın 20 sinden sonra başlayan sezon ne yazık ki eylül 1 dedi mi sona eriyor.Birde en kalabalık olduğu dönem var ağustos ayının ortası.14-16 Ağustos tarihlerinde dünyanın her yerine dağılmış Rumlar onların çocukları ve torunları toplanıp Meryem Ana Panayırını kutluyorlar.İlerde bahsedeceğiz bir kaç köyde düzenlenen şenliklerin en büyüğü Tepeköy de.Eğer ki tatilinizi bu döneme denk getirmeyi planlıyorsanız muhakkak önceden rezervasyonunuzu yaptırın yoksa yer bulamayabilirsiniz.
Yok eğer ben kalabalıktan hoşlanmam zaten kafa dinlemek için Gökçeada'ya gidiyorum diyenlerdenseniz o zaman size haziranın ilk haftalarıyla eylülün ilk haftalarını öneririm. Gökçeada'nın kalabalıktan sıyrılmış güzelliklerini sadece siz özel olarak keşfedebilir,kilometrelerce uzunluktaki eşsiz plajlarında tek başınıza yüzmenin tadına varabilirsiniz.
Dikkat!!!
Gökçeada her ne kadar cennet gibi bir tatil yöresi olsa bile ada olması sebebiyle aynı zamanda bir mahrumiyet bölgesi maalesef.Bundan 10 yıl öncesine oranla durumu çok daha iyi olsa da hala birtakım sıkıntılar devam ediyor.Mesela yanınıza muhakkak devamlı kullandığınız ama her yerde kolaylıkla bulunmayan ihtiyaç maddelerini almanızı tavsiye ediyorum.Kendimden örnek vermek istiyorum daha yeni başıma geldi bundan 4-5 ay önce gaz sorunu yaşayan oğlum çınar için maalesef milupanın gazlı bebekler için conformil bebek mamasını bulamadım ve sıkıntılı birkaç gün geçirdik.Bu ihtiyaçlar herkese göre değişebilir ama benden uyarması.
Diğer dikkat edilmesi gereken konu ise araç yakıtı.Adada maalesef sadece 1 tane benzin istasyonu var merkezde belediyenin işlettiği petrol ofisi..O yüzden ada çok büyük başka yerde istasyon vardır oradan alırım gibi bir düşünceye kapılmayın yolda kalıverirsiniz.:)
Oto gaz satışı son 2-3 senedir var.Fiyatlarda biraz pahalı o yüzden aracınızın deposunu adaya gelmeden önce fuller seniz 5-10 lira tasarruf edebilirsiniz.Birde yine başıma gelen sıkıntı arada sırada oto gaz satışı yapılamıyor nedenini bilemiyorum o yüzden aracı sadece oto gazla çalışan ziyaretçilerin deposu devamlı dolu gezmeleri tavsiye olunur..
Gökçeada'da hangi bankalar var?Sık karşılaştığım diğer bir başka soru.Cevabını hemen verelim 3 tane banka var.İş Bankası,T.C Ziraat Bankası ve en son açılan Halkbankası. Maalesef diğer bankaların bankamatikleri de yok.Garanti Bankasının var ama hizmete girmemiş belediyenin önüne bir tane kurmuşlar.Aslında sadece yaz döneminde geçicide olsa seyyar bankamatikler kurulabilir Bozcadada bunun örneği var yıllardır.O yüzden komisyon ödememek için nakit olayını gelmeden evvel halledin derim.
Unutmadan adaya geldiğinizde özellikle yıldızkoy gibi yunan adası Semadireğe yakın yerlerde telefonunuza welcome to Greece yazılı mesaj gelebilir tecrübeyle sabit. Uluslararası dolaşıma takılıp fatura sürprizi yaşayabilirsiniz.Eskiden çok gelen sorulardan bir tanesi de Gökçeada'da cep telefonu çekiyor mu oluyordu.Artık hepsi mükemmel olmasa da çekiyor.Sadece avea diğerlerinden biraz daha geride onu söyleyebilirim kendimde bir avea kullanıcısı olarak.
Gökçeada'da BİM,A101,ve Diasa marketleri bulunuyor bu bilgiyi de paylaşalım.
Gökçeada'ya gitmeden önce ufak bir tüyo daha verelim.Ada daha öncede belirttiğim gibi bundan 5-10 yıl öncesine göre turizm açısından oldukça gelişti.Eskiden Kefoloz Plajında soğuk bir şişe su bulmak bile sorunken simdi kolaylıkla bulabilseniz bile Gökçeada'da hizmet sektörü hala zayıf o yüzden arabanızın bagajında plaj şemsiyesi ve araç buzluğunu eksik etmeyelim benden hatırlatması:)
Dikkat edilmesi gereken bir başka husus daha var.Gemi yaklaşık 100 tane araç alıyor ve bu 100 aracın içinde kamyon ve tırlar da var.Gemi kuzulimanına yanaşır yanaşmaz bütün bu araçlar konvoy eşliğinde tek şeritli 7 km lik rampa bir yoldan Gökçeada merkeze ulaşıyorlar.Gökçeada da ölümlü trafik kazalarının büyük kısmı bu yolda meydan geliyor.Kısacası dikkatli olmakta fayda var.
Evet simdi gemi sırasındayız. Farz edelim geminin kalkmasına birkaç saat var ve canımızı sıkılıyor ne yapabiliriz.İlk olarak denize girebiliriz Kabatepe nin çevresindeki plajlar oldukça güzel ve temizdir zaten siz denizi görünce ne demek istediğimi anlayacaksınız.:)Güneşin altında sıcakta beklemektense saroz körfezinin serin sularında kulaç atabilirsiniz.Bir diğer seçenek ise Kabatepe limanına gelmeden 500 metre önce Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi var orayı ziyaret edip Çanakkale Savaşları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Gökçeada'da hangi bankalar var?Sık karşılaştığım diğer bir başka soru.Cevabını hemen verelim 3 tane banka var.İş Bankası,T.C Ziraat Bankası ve en son açılan Halkbankası. Maalesef diğer bankaların bankamatikleri de yok.Garanti Bankasının var ama hizmete girmemiş belediyenin önüne bir tane kurmuşlar.Aslında sadece yaz döneminde geçicide olsa seyyar bankamatikler kurulabilir Bozcadada bunun örneği var yıllardır.O yüzden komisyon ödememek için nakit olayını gelmeden evvel halledin derim.
Bozcaada'da ki Yapı Kredi Bankasının Mobil Şubesi |
Gökçeada'da BİM,A101,ve Diasa marketleri bulunuyor bu bilgiyi de paylaşalım.
Gökçeada'ya gitmeden önce ufak bir tüyo daha verelim.Ada daha öncede belirttiğim gibi bundan 5-10 yıl öncesine göre turizm açısından oldukça gelişti.Eskiden Kefoloz Plajında soğuk bir şişe su bulmak bile sorunken simdi kolaylıkla bulabilseniz bile Gökçeada'da hizmet sektörü hala zayıf o yüzden arabanızın bagajında plaj şemsiyesi ve araç buzluğunu eksik etmeyelim benden hatırlatması:)
Dikkat edilmesi gereken bir başka husus daha var.Gemi yaklaşık 100 tane araç alıyor ve bu 100 aracın içinde kamyon ve tırlar da var.Gemi kuzulimanına yanaşır yanaşmaz bütün bu araçlar konvoy eşliğinde tek şeritli 7 km lik rampa bir yoldan Gökçeada merkeze ulaşıyorlar.Gökçeada da ölümlü trafik kazalarının büyük kısmı bu yolda meydan geliyor.Kısacası dikkatli olmakta fayda var.
Gökçeada Feribotunun kalktığı Kabatepe Limanına varmadan 500 metre geride Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi var gemiyi beklerken orayı gezerek vakit geçirebilirsiniz.
Evet simdi gemi sırasındayız. Farz edelim geminin kalkmasına birkaç saat var ve canımızı sıkılıyor ne yapabiliriz.İlk olarak denize girebiliriz Kabatepe nin çevresindeki plajlar oldukça güzel ve temizdir zaten siz denizi görünce ne demek istediğimi anlayacaksınız.:)Güneşin altında sıcakta beklemektense saroz körfezinin serin sularında kulaç atabilirsiniz.Bir diğer seçenek ise Kabatepe limanına gelmeden 500 metre önce Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi var orayı ziyaret edip Çanakkale Savaşları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Meşhur Gökçeada Feribot sırası eğer sonlardaysanız bir sonraki gemiye kalma ihtimaliniz var demektir.
Özellikle yaza denk gelen bayramlarda 19 mayıslarda kısacası özel tatil günlerinde Gökçeada Feribot kuyruğunun uzunluğu kilometreleri buluyor. Her ne kadar bu özel günlerde yoğunluğu azaltabilmek için Gestaş durmaksızın sefer yapsa da Gökçeada Kabatepe arası yolculuğun bir buçuk saat sürmesi dolayısı ile Kabatepe limanında 5-6 saat gibi uzun beklemeler yaşayabilirsiniz.Yolculuğunuzu bunu göz önünde bulundurarak planlarsanız iyi olur.Bu durumda ne yapabilirsiniz araç içinde sizden başkaları da varsa bu eziyeti yolculara yaşatmaya gerek yok .Araçta sadece şoförün beklemesi yeterli olacaktır diğer yolcular yaya olarak gemiye binebilir Gökçeada'ya gidebilirler.Sonra adada buluşabilirsiniz.
Feribot sırasının sonlarında olmamıza rağmen gemiye binebildik.Sizin için Kabatepe limanının birkaç kare fotoğrafını çektim.
Kabatepe Limanının Panaromik Görüntüsü
Limanın hemen yanında Kabatepe orman kampının plajı var dillere destan fırsatınız olursa denize girin derim.
Gökçeada Feribotu tam zamanında 19.oo da Kabatepe Limanından ayrıldı.Benim için Gökçeada tatili Gökçeada Feribotuna binince başlıyor.Geminin dümen suyunun üzerinde uçuşan martılar.
Ben yaz döneminde adaya giderken genelde sondan bir önceki feribotu tercih ediyorum.Adaya yaklaşırken güneş ufka yaklaşmış oluyor ve muhteşem kareler yakalayabiliyorsunuz.
Gökçeada1 feribotu |
Normal zamanlarda Gökçeada -Kabatepe arası işleyen feribot bu.Gökçeada 1 feribotu.Ama yaz dönemimde yoğunluğu karşılayabilmek için Gestaş bir gemi daha tahsis ediyor ve gün boyu karşılıklı sefer düzenliyorlar. Gökçeada1 feribotu 1 saat 15 dakikada yolculuğunu tamamlarken diğeri 1 saat 45 dakikada aynı yolu katediyor. Gökçeada1 feribotu arabalı ya göre daha fazla araç alabiliyor.Birde İnternet bağlantısı var.
Ufukta Gökçeada gözüküyor.Uzaktan küçük göründüğüne bakmayın kendileri Türkiye'nin en büyük adası.
Gökçeada'ya tatile gelenlerin önemli bir kısmını da yabancılar oluşturuyor.Özellikle Kefoloz sahilini mesken tutan bu Romen ve Bulgar turistler gün boyu rüzgar sörfü yapıyorlar.
Güneş Türk adası Gökçeada ile Yunan adası Semadirek arasında batıyor.Yunan mitolojisine göre Poseidon kanatlı atlarını dinlendirdiği deniz dibindeki mağara Bozcaada ile Gökçeada arasındaymış. Homerosun Truva savaşını anlattığı İlyada destanında da İmroz'un ismi geçer. Truva savaşında İmrozlular Truvalıları desteklemişler.
Gökçeadada geminin yanaştığı Kuzulimanı ufukta gözüktü. İnternetin yaygınlaşması ve bilgiye ulaşmanın kolaylaşmaya başlaması ile birlikte eskisi kadar sık şahit olmasam da Gökçeada'ya ilk gelenlerin ağzından aa Gökçeada burası mıymış cümlesi dökülüverir. Kuzulimanını Gökçeada merkez sanırlar.
Güneş Türk adası Gökçeada ile Yunan adası Semadirek arasında batıyor.Yunan mitolojisine göre Poseidon kanatlı atlarını dinlendirdiği deniz dibindeki mağara Bozcaada ile Gökçeada arasındaymış. Homerosun Truva savaşını anlattığı İlyada destanında da İmroz'un ismi geçer. Truva savaşında İmrozlular Truvalıları desteklemişler.
Gökçeadada geminin yanaştığı Kuzulimanı ufukta gözüktü. İnternetin yaygınlaşması ve bilgiye ulaşmanın kolaylaşmaya başlaması ile birlikte eskisi kadar sık şahit olmasam da Gökçeada'ya ilk gelenlerin ağzından aa Gökçeada burası mıymış cümlesi dökülüverir. Kuzulimanını Gökçeada merkez sanırlar.
Evet en sonunda Gökçeada'ya ulaştık.Daha önce söylediğim gibi Gökçeada(İmroz) kendisi hariç 10 köyü bulunan büyük bir ada.Hemen hemen bütün bu yerleşim yerlerine değineceğiz ama önce Gökçeada merkezle başlayalım.
Gökçeadada Konaklama
Gökçeada da nerde konaklanır.Sorusunun cevabını elimizden geldiğince cevaplamaya çalıstım.Sorularınızı tüm cevabı burda buyrunuz.Gökçeada ile ilgili tüm konaklama ipuçları için tıklayınız.Gökçeada Merkez
Kuzulimanından yaklaşık 7 km lik yolculukla ulaşabileceğiniz Gökçeada merkez nüfusun büyük çoğunluğunun yaşadığı,ticaretin kalbinin attığı ve Gökçeada'ya gelen herkesin muhakkak uğradığı yerleşim yeri.
Çamaşırhane içlerinde çeşmeler, suyu tahliye etmek için kanallar ve ateş yakmak için ocaklar var.
Gökçeada'da Sağlık
![]() |
Kuzulimanı-Gökçeada Merkez arası 7 km |
Merkezde ne var ne yok.Öncelikle büyük marketler,lokantalar,bankalar,okullar,hastahane,eczane,postane,sanayi sitesi,hükumet binaları hep burada. Ne yok tabi ki deniz yok. Bence Gökçeada'nın en büyük dezavantajı da merkezin sahil kesimine uzak olması.Merkezden her köye minibüs seferi var saatleri ise gemi saatlerine göre uyarlamışlar.Birkaç resim eşliğinde merkezi tanıtmaya devam edelim.
Marketler dükkanlar her şey merkezde o yüzden eğer Dereköy Eşelek Uğurlu köyü gibi uzak yerlerde tatilinizi geçirecekseniz araç yakıtınızı ve tüm ihtiyaç malzemelerinizi tedarik edip öyle gitmenizi tavsiye ediyorum keza oralarda istediğiniz her şeyi bulamayabilirsiniz.
Meşhur Gökçeada meydan .Bu resmi görünce aklıma geldi sık karşılaştığım bir diğer soruda Gökçeada Öğretmen Evi nerede.Resimde görüldüğü üzere meydanda direğin arkasında görülen bina öğretmen evi olarak hizmet veriyor.
Meydanda turizm danışmada hizmet veriyor istediğimiz bilgiyi buradan da alabiliriz
Gökçeada Belediyesi |
Gökçeada Belediyesi de meydanda.
Hemen belediyenin karşısında Gökçeada(imroz) daki tek taksi durağı da meydanda.İlerde Gökçeada içi ulaşım kısmında ayrıntılı bahsedeceğiz.
Meydanda çok çeşitli restoran cafe ve lokantalarda var.Her bütçeye ve her zevke hitap eden.Ha unutmadan Gökçeada'da ki tek gazete bayiide merkezde yalnız gazete karşıdan gemi ile geldiği için biraz geç kalıyor.
Gökçeada'nın tek pazarı pazar günleri sabahtan öğleden sonraya kadar merkezde kuruluyor. Gökçeada'daki manavlar birazcık pahalı o yüzden eğer pazarı ziyaret ederseniz hem taze hem ucuz alışverişinizi yapabilirsiniz
Yeme içme kısmından bahsettiğimize göre gelelim Gökçeada merkezde görülecek yerlere.Merkezde eski dokusunu kaybetmeye başlasa da aslında eski bir Rum yerleşimi.O yüzden ara sokaklara girdiğinizde karşınıza hala ibadete açık kiliseler,eski Rum evleri ve çamaşırhaneler çıkacaktır.Muhakkak bir öğleden sonranızı Gökçeada merkezi gezmeye ayırın.Ben sizin için biraz dolaşıp bir kaç kare çektim.
Gökçeada Yeni Mahalledeki çamaşırhanenin önündeyiz.Neresi diye sorarsanız tarif edelim Gökçeada Merkeze Kuzulimanından girerken Petrol Ofisini 100 Metre geçtikten sonra sola dönüp 20 metre yürüdüğünüzde karşınıza çıkacaktır girişte Azra Apart tabelası var.Çamaşırhaneler eskiden insanların toplanıp hep beraber çamaşır yıkadıkları yerler merkezde benim bildiğim 3 tane var.1998 de adaya ilk ayak bastığımda kullanılıyorlardı şimdi ise daha çok halı yıkamakta kullanılıyorlar.
Çeşmenin üzerindeki kitabede 1909 yazısı okunabiliyor.Çamaşırhaneler bütün eski Rum yerleşimlerinde var en güzelleri Tepeköy ve Eski Bademli köyünde olanlar.
Turumuza devam edelim karşımızı küçük ama sevimli Rum evleri çıkıyor.
Dar sokaklarda sıralanmış hepsi birbirinden şirin evler.
Çamaşırhaneden biraz daha aşağı yürürseniz karşınıza yenimahalledeki ibadete açık kilise çıkacaktır.
Kilisenin haçı.
Günün belirli saatlerinde bu çandan yükselen ses çevrede hala Hristiyan cemaatin var olduğunun bir kanıtıdır adeta..
Kilisenin Kitabesi..
Kilisenin önündeki çeşme.Ne yazık ki bütün tarihi eserlerin üzerindeki kitabeler kireçle kapatılmış:(
Merkeze yakın DSİ nin yanında 1999 yılına kadar Türk ve Rum halkının beraber kullandığı mezarlık var.Bu iki toplumun dostluğunun bir göstergesi gibi.Adada yıllarca beraber yan yana yaşayan bu iki halkın dostluğu öldükten sonrada devam ediyor.
Maalesef bundan 3-4 sene evvel kimliği belirsiz kişiler tarafından Rum mezarlığındaki mezar taşları tahrip edildi.
Gökçeada Merkezdeki gezimize bir başka eski mahalle olan Çınarlı Mahallesi ile devam ediyoruz.Nasıl ulaşıyoruz.?Gökçeada Belediyesini solumuza alıp dosdoğru ilerlersek Çınarlı Mahallesine ulaşırız. Burada da eski Rum yapıları ve çamaşırhaneler bulunuyor.
Çınarlı Mahallesindeki çamaşırhanenin içi.
Çamaşırhanenin hemen yanında Gökçeada'nın en eski camisi bulunuyor.Gökçeada Merkez Cami yapım yılı 1813.
Çınarlı Mahallesinden tekrar meydana doğru inerken karşıma ufak ama çok güzel bir bahçe çıkıyor.
Zaman geçtikçe gözlerinizin alıştığı fakat kalbinizin bir türlü kabullenemediği manzara terk edilmiş Rum evleri.Hangi milletten,hangi dinden olursa olsun bir insanın dedelerinin doğup büyüdüğü topraklarda yaşama ve ölme hakkı vardır.Bu manzaralar bir zamanlar ataları Rumeli'den göçmüş biri olarak beni derinden etkiliyor.
Tatil mekanlarının olmazsa olmazlarından hediyelik eşya dükkanları. Gökçeada'ya gelip eşinize, dostunuza kendinize hediyelik bir şeyler almak isteyebilirsiniz.Size Solmaz Ablanın dükkanını öneriyorum.Biz yıllardan beri buradan kendimize ve sevdiklerimize hediyeler aldık.Fiyatlar makul ürünler kaliteli seçenekleriniz arasına alın derim.Dükkanı meydanda İş Bankasının yanında.
Gökçeada merkezin eski dar sokaklarından aşağı yürüye yürüye tekrar meydana ulaştık.Meydanın köşesinde Meydani Pastanesi var.Adaya gelen herkesin müdavimi olduğu Meydani Pastanesinin tatlıları, dondurması poğaçaları ve pastaları hepsi birbirinden leziz.Birde pastane sahipleri Gökçeada Rum mutfak kültürüne ait unutulmaya yüz tutmuş bir tat olan bir çeşit un kurabiyesini tekrar hayata döndürüp Gökçeada'ya ait bir marka haline getirmişler adını da tarifi aldıkları Rum bayanın adına atfen Efibadem koymuşlar.Bir Gökçeada sevdalısı olarak teşekkürü bir borç biliyorum. Hele ki Efibadem markasını Bozcaada'da da görünce mutluluğum bir kat daha arttı.
Merak edenler için Meydani Pastanesinin web adresini verelim. Gökçeada Meydani Pastanesi
Meydandan Kaleköy yoluna sapıp 30 metre ilerledikten sonra karşınıza Gökçeada'nın en büyük kilisesi çıkacaktır.
Gökçeada Ptt karşısındaki büyük kilise.
Gökçeada merkez hakkında benim anlatacaklarım bunlar.Elbette daha görülmesi, keşfedilmesi gereken yerler kurulması gereken dostluklar tanışılması gereken insanlar var bunları yapmak size kalmış.Unutmayın adayı özel kılan sadece gezilip görülecek yerleri değil adada kurulan sıcak dostluklardır da aynı zamanda.
Gökçeada'da Üniversite
Gökçeada Gezi Rehberi okuyan arkadaşlar arasında eminim üniversite sınavlarında Gökçeada'daki üniversiteyi kazanan ve merak içerisinde internette Gökçeada hakkında bilgi arayan arkadaşlarda vardır.Birazda bu arkadaşlar için bilgi verelim.
Gökçeada'nın üniversite ile tanışması benimde adada bulunduğum yıllar olan 1999-2000 li yıllarda başladı.Önce Gökçeada Meslek Yüksek Okulu bünyesinde sadece bir bölüm açıldı öğrenci sayısı da 40 civarındaydı.Bu sayı yeni bölümlerin açılması ile her geçen sene artarak günümüzde 400 lü rakamlara ulaştı.Sonraları ise Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulunun açılması ile 4 yıllık eğitimle de tanışmış oldu Gökçeada'mız.
Üniversiteli arkadaşlar için barınma hakkında da bir kaç bilgi verelim. Gökçeada'da maalesef devlet yurdu ve özel yurt yok.Öğrenciler genelde iki üç kişi ev tutup barınma sorununu çözüyorlar.Eşyalı olarak kiralanan bu evlerin aylık kiraları 600 700 tl civarında.İlk yıllarda arkadaşlar çok sıkıntı çektiler hatta ilk sene yer sorunu yaşayan bir öğrenci ile ev arkadaşlığı da yapmıştım.Son zamanlarda diğer bir seçenek ise apartlar. Öğrenciler çoğunlukla artık apartta kalmayı tercih ediyorlar. Apartta kalmayı düşünen arkadaşlara yine Azra Apartı tavsiye ediyorum.
Gökçeada'nın turizm merkezi olması dolayısı ile yazın turistlere hizmet veren işletmeler kışın kapılarını üniversite öğrencilerine açıyorlar.Yani arttık Gökçeada da öğrenciler için barınma sorunu yok denilebilir seçenekler oldukça fazla.
Üniversite Gökçeada merkezde olması sebebiyle her yere yürüyüş mesafesinde.Aslında her zaman Gökçeada misafirlerinin en şanssızlarının üniversite öğrencilerinin olduğunu düşünmekteyim.Sebebine gelince Gökçeada yazın yaşanması keyif veren kışın yaşanması ise zahmetli ve meşakkatli bir yerdir.Öğrenciler ise maalesef eylül ayının sonunda yani kışın başladığı zamanda adaya gelip bütün kış adanın zorluklarını çektikten sonra tam yaz gelirken ada tekrardan cennete dönecekken adadan ayrılıyorlar.
Gökçeada Meslek Yüksek Okulunun web adresi
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu
Gökçeada'nın turizm merkezi olması dolayısı ile yazın turistlere hizmet veren işletmeler kışın kapılarını üniversite öğrencilerine açıyorlar.Yani arttık Gökçeada da öğrenciler için barınma sorunu yok denilebilir seçenekler oldukça fazla.
Üniversite Gökçeada merkezde olması sebebiyle her yere yürüyüş mesafesinde.Aslında her zaman Gökçeada misafirlerinin en şanssızlarının üniversite öğrencilerinin olduğunu düşünmekteyim.Sebebine gelince Gökçeada yazın yaşanması keyif veren kışın yaşanması ise zahmetli ve meşakkatli bir yerdir.Öğrenciler ise maalesef eylül ayının sonunda yani kışın başladığı zamanda adaya gelip bütün kış adanın zorluklarını çektikten sonra tam yaz gelirken ada tekrardan cennete dönecekken adadan ayrılıyorlar.
Gökçeada Meslek Yüksek Okulunun web adresi
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu
Gökçeada Meslek Yüksekokulu
Gökçeada hakkında en çok merak edilen konulardan biriside Gökçeada'da ki sağlık hizmetleri konusu. Gökçeada'da hastane var mı? yeterli mi? Başımıza bir kaz bela gelirse ne yaparız gibi sorular herkesin aklından geçer.Bu sorulara da dilimiz döndüğünce cevap verelim.
Gökçeada merkezde 50 yataklı devlet hastanesi var.Çeşitli branşlarda doktorlar görev yapıyor.Eğer ki daha acil bir durum söz konusu olursa veya Gökçeada müdahale konusunda yetersiz kalırsa sağlık botu devreye giriyor.Botla hastayı Çanakkale'ye sevk ediyorlar.Bir diğer seçenek ise Sağlık Bakanlığının başlattığı Ambulans Helikopter uygulaması. Gerektiği zamanlarda ambulans helikopterde yaralıları Çanakkale'ye taşıyor.
Gökçeada hastanesinde diyaliz bölümü de var Çanakkale'den geçici görevle gelen doktorlar görev yapıyorlar.
Gökçeada Koyunu (Keçisi)
Sıra geldi Gökçeadayı Gökçeada yapan özelliklerden birdiğerine.Gökçeada KoyunuGökçeada(imroz)yı ziyaret eden birilerinden veya Gökçeada ile ilgili herhangi bir belgeselden muhakkak duymussunuzdur yollarda başıboş vahşi şekilde dolaşan koyun ve keçilerden bahsedildiğini.Başka hiçbiryerde şahit olamayacağınız bir durumdur bu.Ve alışık olmayana son derece ilginç gelir.Gökçeada rehberimizde sıra geldi Gökçeada koyununa:)
Gökçeada koyunu kendine has bir ırk olarak tescillenmistir.Yaşam alanı başta Gökçeada olmak üzere marmara ve kuzey egedir.Fizikzel özelliklerine gelicek olursak ufak yapılı,beyaz yapağılı,yağsız ve ince kuyrukludur.Süt ırkı olmakla beraber Gökçeadada ki yetiştiriciler kuzusu için bu koyunu yetiştirmektedirler.
Buraya kadar herşey normal.Peki nedir bu koyunun diğer koyunlardan farkı diye sorduğunuzu duyar gibiyim:)Hemen cevap verelim vahşiliği.Evet Gökçeada koyununun en belirgin özelliği dağlarda tekbaşına çobansız yarı vahşi şekilde hayatlarını sürdürmeleridir.Senede bir kez nisan mayıs aylarında köpekler kullanılarak sürüler yakalanıp kırkılıyor ve tekrar doğaya salıveriliyorlar.Bu özelliğinide kış şartlarına ve hastalıklara karşı oldukça dayanıklı olmasına borclu.Başka hiçbir koyun ırkı benzer şartlarda hayatlarını sürdüremez.
Kısacası Gökçeada'da dolaşırken yollarda, deniz kenarında ,sokaklarda aklınıza gelen gelmeyen her yerde Gökçeada koyunu ile karşılaşabilirsiniz.Mesela ben Gökçeada'da yaşadığım zamanlarda bir gece 3 koyunluk bir sürü evimin çatısında dolaşıp beni uyandırmışlardı:)Bu arada bir uyarıda bulunmam gerekiyor.Özellikle Gökçeada'da araç ile seyahat eden ziyaretçilerin koyun ve keçilere dikkat etmesi gerekiyor.Çünkü yolda aniden önünüze koyun sürüsü veya tek bir hayvan fırlayabilir.Veya yolun ortasında duran bir hayvan kaçmayıp kazaya sebebiyet verebilir. Dikkatli olmakta fayda var.
Gökçeada Koyunu ile ilgili birkaç anımdan bahsetmek istiyorum.Bir yaz günü kuzulimanında sahilde güneşlenirken siyah bir koyun ile kuzusu sahile geldi ve önce annesi sonrada annesinden cesaret alan kuzusu birlikte denize girmişlerdi.:)Artık sıcaktan mı bunalmışlardı yoksa annesi kuzusuna yüzmeyi mi öğretiyordu bilemiyorum:)
Bir diğer anımsa çoban bir arkadaşla koyun yakalamaya gitmiştik ve inanılması güç ama arkadaş koyunu tüfekle vurarak yakalamıştı!!
Gelelim Gökçeada koyunu ile Gökçeada keçisinin sizi ilgilendiren en önemli kısmına.Bu yarı vahşi hayvanlar genelde serbest ve doğal ve Gökçeada bol bol bulunan kekik ile beslendikleri için etlerinin tadına doyum olmuyor.Eğer ki Gökçeada ya yolunuz düşerse tadına bakmadan dönmeyin.
Eğer ki Gökçeada ziyaretiniz kısa süreliğine ve az kişi ile yapıyorsanız etle de aranız pek iyi değil ise kasaptan alacağınız bir iki kilo et yetecektir.Yok uzunca kalıp birde kalabalık iseniz bir kuzu, keçi,oğlak artık hangisini seviyorsanız kestirip buzluğa atın ve gidene kadar tüketin..
Gökçeada Kaleköy
Sıra geldi Kaleköye. Kaleköy Gökçeada merkeze 4 km uzaklıkta deniz kenarında içinde fazla insan yaşamayan genelde oteller, restoranlar ,çay bahçeleri yat limanı balıkçı barınağı olan ufak şirin bir yerleşim yeri.
Kaleköye önce gündüz sonrada gece giden birisi oldukça şaşırabilir.Gündüz kimseciklerin olmadığı inin cinin karşılıklı top oynadığı Kaleköy, akşamları tamamen değişip bütün Gökçeada yerli halkının ve ziyaretçilerinin fink attığı bir yere dönüşüverir.Kısacası koca Gökçeada gece hayatının kalbi Kaleköyde atar.
Gökçeada merkez Kaleköy arası dümdüz 4 km lik bir yol bisikletle veya akşamları yürüyüş yaparak ulaşabilirsiniz.
Gökçeada Kaleköy Gökçeada'daki ilk ve tek 5 yıldızlı otele de ev sahipliği yapıyor.
Kaleköyde ufağından ibadete kapalı bir tanede kilise bulunuyor.
Buda kilisenin alınlığında ki yazı.Ne yazıyor acaba Rumca bilen bir arkadaş varsa aranızda bana çevirisini gönderirse buradan yayınlarız ne yazdığını.
Ufak ama şirin cafeler sıra sıra dizilmişler.Akşama gelecek misafirlerini bekliyorlar.
Yapanın eline sağlık.Güzel olmuş
Kaleköy aynı zamanda Kuzulimanından sonra balıkçı teknelerinin ve yatların demirledikleri Gökçeada'nın ikinci limanı.
Arkadaş teknesine İmroz adını vermiş belli ki oda bizim gibi Gökçeada sevdalısı:)
Kaleköy limanına gemiciği olan misafirlerde demirliyor.
![]() |
Gökçeada Kalesinden Kaleköy Manzarası Fotoğraf Mustafa Uygun |
Yukarıda gündüz saatlerinde bomboş olan cafeler akşam saatlerinde Gökçeada misafirleri ile dolup taşmakta.
Kaleköy akşamları hareketleniyor.
Yeri gelmişken Gökçeada gece hayatı hakkında bilgi vermek istiyorum.Çünkü özellikle Gökçeada'ya gitmeyi planlayan genç arkadaşlardan bu konu hakkında sorular geliyor. Gökçeada'da gece hayatı yok desek yeridir. Kaleköydeki birkaç bar ve 5 yıldızlı otelin ufak diskosu haricinde pek fazla seçenek yok.Ha birde arkadaşlarınızla oturup okeye dönebileceğiniz çay bahçelerini de unutmamak lazım :) Hele ki Bozcaada tecrübesi olup ta birde Gökçeadayı görelim diyen gece hayatına düşkün arkadaşlar hayal kırıklığına uğrayabilirler benden söylemesi.
Son olarak Kaleköyün denizi hakkında bir kaç laf edelim.Eskiden plaj vardı resimde gördüğünüz ama pek kullanılmazdı şimdilerde ise hiç gelen giden yok maalesef .Sebebine gelince Gökçeada'nın atık suyunun buraya boşaltıldığına dair bir efsane var bilmem ne kadar doğru.
Ama plajın manzarası harika.Yunan adası Semadirek (Samotrake) taş atsanız ulaşacak kadar yakın gözüküyor.Son aldığım bilgilere göre çok yakında Semadirek ve Gökçeada arasında gemi seferleri başlayacakmış.Bu bilgiyi Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay'dan da doğruladım.Benim hayallerimin arasında her zaman Semadireği ziyaret etmek süslemiştir.Hazır Yunanistan yeşil pasaporta vizeyi kaldırmışken Semadireği ziyaret etmemek olmaz.İki ülkenin dostluğuna katkısı olacak bu girişimi destekliyorum vede ilk seferine muhakkak katılmak istiyorum.Bu hayalim gerçekleşirse bloğum aracılığı ile sizlerle de paylaşacağım.
Bu arada zıpkıncı(Apnea) arkadaşlar içinde bir bilgi paylaşalım.Resimde görünen mendireğin çevresi oldukça zengin bir mera.Bu alanda dalış yaparsanız eliniz boş kalmaz.Hatta 5-6 sene evvel Türkiye zıpkınla balık avı şampiyonası bu sularda düzenlenmişti.
Gökçeada'nın Plajları(Denizi)
Birazda Gökçeada'nın meşhur plajlarından bahsedelim.Gökçeada Gezi Rehberimizin başında belirttiğim gibi.Gökçeada bazı özellikleri sayesinde diğer tatil yörelerinden ayrılıyor demiştik.Bu özelliklerin başında da sahip olduğu akvaryum berraklığındaki denizi.geliyor.Bu güzellikteki denizi Marmara Bölgesinde başka bir yerde bulmanız imkansız olmakla beraber Türkiye genelinde ise bir elin parmaklarını geçmez. Gökçeada'nın denizini anlatmaya kelimeler yetmez.Bu yüzden hepsi tarafımdan çekilmiş birkaç su altı resmi paylaşmak istiyorum.
Gökçeada Kefaloz plajında çektiğim bu resimde denizin berraklığına şahit olabilir biraz daha dikkatli bakarsanız da resimdeki size bakan zargana balığını görebilirsiniz.
Bu resmi ise yine bir ada turu yaptığım sırada Kuzulimanı ile Kefaloz(aydıncık) plajları arasındaki güzelcekoyda çektim.Gökçeada haritasından bakabilirsiniz
Gökçeada'nın denizi Bozcaada'nın denizi kadar olmasa da biraz soğuktur.Benim için pek önemli olmasada bazı insanlar için soğuk deniz sevimsiz olabilir.Meteoroloji Genel Müdürlüğünün en son uygulaması olan denizlerimize şamandıralı ölçüm sistemleri yerleştirmesi sayesinde denizlerimizdeki deniz suyu sıcaklıklarını an be an takip edebilir hale geldik.Bu linkten Gökçeada'nın veya istediğiniz herhangi bir yerin deniz suyu sıcaklığına bakabilirsiniz.
Saroz körfezi ve Gökçeada'nın denizi aynı zamanda içinde barındırdığı deniz canlılarının çeşitliliği açısından da tam bir cennet.Hobileri arasında balıkçılık,zıpkıncılık ve scuba diving gibi aktiviteler olan ziyaretçiler için Gökçeada hoş sürprizler barındırır.Şahsen kendim yıldızkoyda 6-7 metrede müren balığı ile yüz yüze gelme fırsatı yakaladım.:)Çeşit çeşit balıklar ve ahtapotları saymıyorum bile.
Bu arada Gökçeada ve Bozcaada bulundukları coğrafya itibari ile biraz rüzgarlıdırlar. Zaman zaman kuzeyden ve güneyden kuvvetli rüzgarlara maruz kalırlar. Eğer ki tatiliniz sırasında sizde kuvvetli rüzgarlara denk gelirseniz yapacağınız tek şey rüzgarın esiş istikametinin tersinde olan plajları tercih etmek. Kısaca eğer rüzgar kuzeyden esiyorsa güneydeki,güneyden esiyorsa kuzeydeki plajları tercih edebilirsiniz.
Kabaca Gökçeada'nın denizini anlattıktan sonra başlayalım Gökçeada'nın plajlarını bir bir tanıtmaya.İlk önce şehir merkezine en yakın plaj olması dolayısı ile yıldızkoydan başlayalım.
![]() |
Gökçeada Yıldızkoy |
Öncelikle Yıldızkoya nasıl ulaşıyoruz.Merkezden kaleköy yoluna sapıyoruz. Kaleköye gelmeden Yeni Bademli köyü var.Köyün içine sapıyoruz.Zaten yıldızkoy tabelasını göreceksiniz.Tabeladan yaklaşık 1 km yol gittikten sonra yıldızkoya ulaşabilirsiniz.Merkez yıldızkoy arası yaklaşık 5 km.Yukarı haritada ayrıntılı görebilirsiniz.
Yeni Bademliden Yıldızkoya bakış.
Gökçeada'nın genel olarak kuzey sahilleri kayalık,güney sahilleri ise kumsaldır. Yıldızkoyda kuzeydoğusunda kaldığı için Gökçeada'nın genel karakteristiğe uyumlu olarak kayalık bir yapıya sahip yani kumsalı yok. Son birkaç yıldır sahile taşıma usulu yani yapay olarak kum getiriyorlar.Kış mevsimindeki kuvvetli poyraz fırtınalarının sonucunda bir dahaki yaz mevsimine gelmeden bütün kumlar yok oluyor.Bu yüzden bu işlemi her sene tekrar ediyorlar.
Yıldızkoy Türkiye'de milli park ilan edilen ilk deniz parkı olma özelliğini taşıyor.Avlanmak yassak:)
Yıldızkoyda ufak bir kilise var yarı harabe konumunda.2012 senesinde ziyaret ettiğimde üzerinde haç bulunan demirden bir kapısı vardı ama bu sene maalesef yerinde yeller esiyor.
Bahsettiğim kilisenin kapısı akıbeti meçhul..Kayıtlara geçmesi açısından bu resmi koydum.
Kilisenin penceresinden tam o anda tur teknesi geçiyordu banada fotoğraflamak düştü..
Bu plaj sandalyesi ile şemsiyenin gelecek seneki sahibi siz olabilirsiniz.
Yıldızkoyu farklı kılan özelliklerinden birtaneside. Oldukça ilginç kaya oluşumları yukarıda birkaç örnek verdim ama inanın bundan çok daha fazlası var.Fotoğrafa meraklı gezginler için güzel kareler çıkabilir.
Yıldızkoydan Gökçeada Kalesine bakış.
Gidenlerin muhakkak dikkatini çekmiştir.Yıldızkoya giderken yol kenarındaki rüzgarın eşiş yönünün tersine büyümüş ağaç.
Evet Yıldızkoyu elimden geldiğince tanıtmaya çalıştım sizlere.Son olarak Yıldızkoyun artılarını eksilerini sıralayıp Gökçeada tatilinizde tercih edip etmeme seçimini sizlere bırakıyorum.
Önce artılarla başlayalım...
*Gökçeada merkezde ve Gökçeada da yaşayan nüfusun büyük çoğunluğunun ulaşabileceği en yakın plaj.
*Her gün denize girmek için kilometrelerce araba sürmek istemeyen yürüyerek havlusu sırtında denize ulaşmak isteyen eski bademli yukarı ve aşağı Kaleköy Yeni Bademlideki konaklayan misafirler için ideal.
*Kumsalda denize girmek istemeyen daha doğrusu kuma bulaşmak istemeyenler için uygun.
*Kalabalık plajlar yerine tenha koyları sevenler için de ilk seçenek.
*Deniz gözlüğü ve palet gibi en basit deniz araçlarını kullanarak çok sayıda deniz canlısını görebileceğiniz en ideal yer.
Yıldızkoyda deniz gözlüğü kullanarak görebileceğiniz manzara.Fotoğraf tarafımdan yıldızkoyda çekilmiştir.
Sıra geldi eksi yönlerine..
*Kumsalı olmadığı için çocuklu misafirler için uygun değil.
*Sahili gibi deniz tabanında taşlık olmasından dolayı pek tercih edilmiyor.
*Sahilde güneş şemsiyesi ve şezlong hizmeti yetersiz.Aynı zamanda duş konusu da sıkıntılı
*Rüzgarın çok değil 15 knotlara ulaşması bile yıldızkoyun tadını kaçırabilir.Çünkü koy direk poyraza açık.
*Denizin birden derinleşmesi sebebi ile yüzme hususunda kendine güvenmeyenler tarafından tercih edilmemeli.
*Yıldızkoy da dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada deniz tabanında bolca bulunan deniz kestaneleri.Deniz zevkinizin kaçmaması için dikkatli olmalı mümkünse de deniz ayakkabısı veya palet kullanılmalı.
Sörf Cenneti Kefaloz Sahili
2014 yazı yaklaşıyor bende uzun zamandır ara verdiğim Gökçeada rehberime devam ediyorum.2014 turizm sezonuna girmemize sayılı günler kala maalesef 2 mayıs 2014 cuma günü sabaha karşı Gökçeadayı sel vurdu haberleri ile uyandık.Tüm Gökçeadalı arkadaşlara geçmiş olsun deyip rehberimizi kefaloz sahili ile devam ediyoruz.Gökçeada sel felaketi ayrıntıları için tıklayınız.Gökçeada Sel Felaketi
Gökçeadaya ziyaretinizde yapmadan dönmemeniz gereken 10 şeyden biride kefalozda çamur banyosu yapmak.Fotoğraftaki bendeniz 2008 den güzel bir anı :)
Gökçeada Uğurlu Gizli Liman
Sıra geldi Gökçeada'nın en güzel plajlarından birini tanıtmaya.Çoğu insan Gökçeadayı bilmez bilenlerde bu adı üstünde gizli limanı bilmezler.Gerçi bilinmemesi fazla tanınmaması benim gibi kalabalık dip dibe denize girilen plajları değilde sessiz sakin kumsalları tercih eden biri için çok daha iyi.:)
Plajımızın bir diğer eşsiz özeliklerinden biriside Türkiye'nin en batısındaki plaj olması,dolayısı ile güneşin batışını sevgilinizle izleyebileceğiniz en son yer.Ramazan ayında eğer bu plajda iftar yapar iseniz koskoca Türkiye'de orucunuzu açan en son kişi siz olacaksınızdır:)
Gökçeada rehberimiz oldukça uzun olduğu için sayfanın yüklenmesinde açılmasında sıkıntılar yaşamaya başladık.:( bu yüzden bir başka sayfa açıp gizli limanı oradan tanıtmaya devam.. Lütfen Buyurunuz:):)..
Gizli Cennet Gökçeada Mavikoy
Sırada Gökçeadanın en güzel ve en saklı cennet koyu Mavikoy var.
Gökçeada Cumhuriyet meydanını canlı izlemek isterseniz buyrun tıklayın..
Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonları
Arkadaşlar Gökçeada Gezi Rehberini sürekli güncelleyip geliştiriyorum.Eğer bloğuma üye olursanız güncellemelerden ve yeniliklerden haberdar olabilirsiniz
En son hazırlanan ve Gökçeadanın tüm güzelliklerini barındıran Gökçeada tanıtım filmini izlemek için Tıklayınız.
Gökçeada Gezi Rehberi hakkındaki yorum görüş ve önerilerinizi lütfen esirgemeyin arkadaşlar.
Not:Gökçeada Fotoğraf Albümü Hazırlıyorum sizde çektiğiniz fotoğrafları albümümüzde yayınlamak üzere bana gönderebilirsiniz.Lütfen fotoğraflarınızı ad soyad mümkünse fotoğrafın çekildiği yer ve tarihi ekleyerek
meteormete@gmail.com adresine gönderin.
Eline sağlık!.. Yararlanacağım..
YanıtlaSilÇok teşekkürler daha yeni başladık Gökçeada gezi rehberine.Tam manası ile rehber olacak şekilde planlıyorum. Eğer ki bir sorunuz veya yardımcı olabileceğim herhangi bir durum olursa seve seve yardımcı olurum. buraya yorum yazmanız veya maille sorununuzu bildirmeniz yeterli olacaktır şimdiden iyi tatiller.
SilÇalışmalar görseller gayet başarılı. Değerli yorumcular boğazda ve adalarda tekne ve yat kiralamak isterlerse bizde üstümüze düşen görevi en güzel şekilde yapmak isteriz.
SilSelam Mete,
YanıtlaSilSon derece güzel bir blog, bu Ağustos'un 5-10 arasında orada olacağım. Uçakla gideceğim. Tek sorun ada içinde ulaşımı nasıl sağlayacağım konusu beni düşündürüyor. Umarım minibüs seferleri vardır. Kaleköyden diğer köylere... Otomatik araba kiralamak istedim oda ada 'da hiç yokmuş! Sinek var mı? Birde yemek fiyatları konusunda cevap verirsen memnun olurum. Fiyatlar makul mu? yoksa tutturabildiklerine mi?
Tşk!
bloğa üye olursan güncellemeleri takip edebilirsin.
Silminübüs seferleri hakkında ayrıntıya girmeyi unutmuşum merkezden hemen hemen her köye minübüs seferi var ama istediğiniz saate zor birde bir koyden diğerine yok mesela kalekoyden zeytinliye yok.
Silmerhaba ümit. öncelikle çok teşekkürler.sorularına gelecek olursak tüm bu sorularının cevabını sen yolculuğa çıkmadan evvel vermiş olurum aslında bende 14-25 temmuz arası adaya gidip bisikletle tüm adayı turlayıp fotoğraflayıp son bilgilerle bloğumda yayınlayacağım o yüzden bloğumu sık sık takip etmeni öneririm.Ama kısaca cevap vermek gerekirse ulaşım yazımın başında belirttiğim gibi oldukça sıkıntılı tahminimce kalekoyde kalacaksın maalesef Kalekoy adanın diğer her yerine uzak sadece gece hayatına yakın o yüzden muhakkak araç kiralamak gerekiyor kondisyonuna güveniyorsan bisiklet tavsiye ediyorum elektrikli bisiklette olabilir. senin için adaya gittiğimde araştırırım.yemek konusuna gelince kaleköy biraz pahalı lokantadan ziyade otel restaurantları ve diğer balıkçı lokantaları var kısaca ucuza bol yerim biraz zor.o yüzden yemek olayını merkezde halledersen daha iyi olur hemen ilk aklıma gelen merkez lokantası fiyatlar makul ustasıda bizim recep usta:)kalekoyde denize girilmiyor tek seçeneğin yıldız koy kayalık ve kumsalı yok eğer rezervasyonunu yapmadıysan bir kez daha düşün derim.Sinek mevzusuna gelince adada o kadar yaz geçirmeme rağmen sinekle ilgili bir sıkıntı yaşamadım.
YanıtlaSilBozcaadaya Gittigimde Hiç Sıkılmamıştım Her Şey Merkezdeydi,Ama Gökçeada'da Kaldıgımda Sıkıntıdan Ölüyordum.Tekrar Gidicek Olsaydım Bozcaadaya Giderdim,Ama Bisikletim Ve Kamp Malzemelerimi Alırsam Kesinlikle GökçeAdaya Giderdim.Bozcaadaya Gidip Kamp Yapmayı Falan Düşünmeyin Zaten Ada Düzlük Gibi Kücük Ve Tahmin Edebilceginizden Biraz Kalabalık Gelebilir.İki Adayada Gidip Görülmeli,Sabah Deniz,Öglen Piknik,Akşam Eglence Derseniz Gökçeadadaki Vaktin Büyük Kısmı Arabayla Geçebilir,Ama Ben Her Yeri Keşfedicem,Yol Nereye Ben Oraya Derseniz GökçeAda Cok Daha Güzel,Ayrıca Koyları Falan Fazla Herşeyi Keşfedebilirsiniz,Tam İsmini Bilmiyorum Ama Adaya Giderseniz En Büyük Agaçın Oldugu Yere Kesinlikle Gidin Manzarası Mükemmel,Saatlerce Bakıp Aglayarak Pansiyona Dönüyorsunuz..
YanıtlaSilmerhabalar yorumunuzu okudum son derece doğru tespitlerde bulunmuşsunuz bende biraz açmak isterim konuyu.Ben Bozcaada ile Gökçeadayı iki kardeşe benzetirim her zaman. Nasıl ki iki kardeş aynı anadan babadan doğmuşsa bu iki adada aynı kültürden aynı coğrafyadan aynı doğadan dünyaya gelmiş dolayısı ile benzer özelliklere sahipler.Fakat kardeşler aynı ana babadan doğup farklı karakterlere sahip oldukları gibi bu iki kardeş adada farklı özelliklere sahip.
SilBozcada ufak kardeş deli dolu kalabalık pahalı iken Abisi Gökçeada daha ağır sakin keşfedilecek gizli dünyalar barındıran kocaman bir kutu. Bozcaadayı herkes sever bütün güzellikleri ortadadır gizli saklı bir şeyi yoktur.Yaşanması kolaydır .Halbuki Gökçeada öyle midir?Onu sevmek ve anlamak için zaman harcamak emek harcamak gerekir.Güzelliklerini sırlarını öyle hemen göstermez daha doğrusu herkese göstermez.He Gökçeada'ya gidip te herhangi bir güzelliğini gördüğünüz zaman işte o zaman sizde bir Gökçeada aşığı olmuşsunuz demektir:)
Bu arada,deginmeden edemeyecegim Mete...Ne guzel yazmissin bu cevabi...Ne dogru dimi,artik oyle alismisiz ki sahili olsun yaninda da serin biseyler icebilecegim biyerleri olsun,alisveris de yapayim,hem yalniz kalayim, hem istedigim an gurultu patirtinin icine katilayim,dogal olsun ama hersey de kolayca bulunsun...Hem sansliyiz ulkemizde tam da bu aranan ozellikleri barindiran yerler var ve bu yavas yavas bunyede aliskanliga goturuyor hem de zaman oyle bir zaman ki artik tuketiyoruz kolayca...Guzel mi guzel gec...Siradaki...Asklar, dostluklar arkadasliklar bile neredeyse boyleyken bir yeri sevmenin aslinda ne demek oldugunu hatirlattin bana...Guzel yurekli bir insansin...Aferin sana dermisim.. ha ha ha ...Yok ya,cok mutlu oldum...Cok sevecegim bir arkadasim oluyor ne guzel...Degerler...Cok muhim ve cok ozel...
Silarkadaşlar bana Gökçeada ve Bozcaada hakkında çok ilginç sorular geliyor onlardan biride Bozcaada da ve Gökçeada'da sinek var mı?.Hemen cevaplayalım Gökçeada da var ama diğer yerlerden daha çok değil hatta daha az. Bozcaada'da ise hemen hemen hiç sinek yok diyebilirim haftalardır Bozcaaadadayım bir tane bile sinek görmedim. Bozcaada'da su kaynağı pek yok ve iki adada oldukça rüzgarlı ondan herhalde.
YanıtlaSilGüzel olmuş
Silteşekkürler:)
SilNe güzel hazırlamışsın Mete...Eline sağlık :) Sana daha önce de söylemiştim ya,Gökçeada da kalmıştım yıllaaar önce...Zeytinliköyde...Arkadaşımın babası Rum yaşlı köy sakinlerinden tek Türk olan ressam bir amcaydı..Bal gibi bir adamdı...Öyle güzel bir evi vardı ki Bartholomeus ( böyle mi yazılıyor ki? ) unki ile evi bir ortak duvarı kullanmadaydılar.Eski mi eski Rum evini evvelce Panayot isminde bir Rum ayakkabı ustasının aklı gidip gelen çooooook yaşlı,çengel bacaklı ve kocasını kaybettiğinden mütevellit simsiyah giyinen eşinden satın almıştı almasına ama bazı geceler yaşlı tayzecik " İsmayıııııllll Panayot nerdeeee..Pannaaayooott " diye camları tıklatıp dururmuş... :))) O sokakta da çamaşırhane vardı...Gecenin bir vakti oraya gidip oturup karanlıkta nasıl çamaşır yıkandığı ile ilgili konuşup durduğumuzu hatırlıyorum..Bir de o pırıl mı pırıl kimsesiz denizi...Zakkumlarla dolu minik bahçece Araşa tepesine nazır Rum melodileri eşliğinde rakı içtiğimiz o güzel geceyi...Dibek kahvesinin inanılmaz tadını...Geceleri cırcır böceklerine karışan gecekuşlarının sesini...ve... yaaa ben en iyisi susayım... :) Cok güzel geçirdiğimi farkettim birden Gökçeada daki sınırlı günlerimi ama yazından daha görülesi çook güzel yerler olduğunu anladım.Seneye gelmek istiyoruz oralara...Bakalım hayırlısı :)
YanıtlaSilGezdirirsiniz artık... :)))
ooo neslihan sen gökçeada ruhunu çoktaan yakalamışsın:) Gökçeadayı Gökçeada yapan en önemli özelliklerinden biri Rum kültürü.Daha gezi rehberinde değinmedim Rum kültürüne.Giden herkese bul bir yaşlı Rum sohbet et anılarını dinle diye tavsiye veririm. E zaten bir yeri özel yapan yaşanmışlıklar değil miydi:) yorumunu çok beğendim bir an Gökçeada'daki yaşadığım günlere geri döndüm.çok sağ ol .Gezi rehberime renk kattın yorumunla bin cümleyle anlatamayacağım duyguları kısacık yorumunda dile getirmissin.Teşekkürler..Bu sıralar bloğumla internetle ilgilenemiyorum çanakkaleye göçme planımız var ailecek malum tekrar öğrenciyim :) benden habersiz gökçeadaya giderseniz darılırm zaten:)
YanıtlaSilSimdi senin yazini okuyunca kafamda netlesti bile biliyor musun...Oralar harika! Ama sen de bilirsin bebeli tatil baska bebeli arkadaslarla daha da keyifli olmaz mi ki? Ben planlari yapmaya basladim Aylin hanima duyurula...Walla, cok guzel tatil kareleri beliriyor aklimda...Sen simdi herseyin uygununu da bilirsin...Oohhh...Geliyoruz yaza insallah ona gore Mete...
YanıtlaSilNe? Ogrenci misin yeniden? Kiskandircan mi???
:)))))) Hayirli olsun,senin adina cok sevindim...Ailene sevgiler selamlar,en guzel zamanda gorusmek dilegiyleee....
:)
olur valla neden olmasın hemde çok güzel olur:)zaten gökçeada bebeli gezginler için biçilmiş kaftan:)planlayalım onceden
Silçok güzel yazmışsınız.elinize sağlık. ben de gökçeada'da öğrenciyim. aşığım bu adaya :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler sizde Gökçeada aşığı olmussunuz.Buna çok sevindim.Sizde Gökçeada rehberine katkıda bulunabılırsınız varsa gökçeada ile ilgili fotoğraflarını yayınlanmasını istediğiniz bana gönderebilirsiniz.çekildiği yer ve tarihide yazarsanız memnuniyetle yayınlarız.
Silsevgili mete oğlumuz gökçeadada kısa dönem askerlik yapacak bizde onu n ziyaretine gidecez kasımın sonunda nerede kalabiliriz nerelerde yemek yiğebiliriz?
YanıtlaSilmerhabalar . öncelikle oğlunuza şimdiden hayırlı teskereler diliyorum.Çok güzel bir yere çıkmış askerliği.Öncelikle ziyaret tarihiniz kasım ayı olduğu için planladığınız tarihten 1 hafta önceden hava durumunu takip etmenizi öneririm uzaklardan gelikte gemi seferleri iptal olursa sıkıntı çekebilirsiniz.Gittiğinizde de merkezde bulunan apart veya günlük olarak kiralanan evleri tavsiye edebilirim muhtemelen birden fazla kişi gideceksinizdir o yüzden apartlar ekonomik olacaktır.Askeri birliğin Gökçeada merkeze yakın olması dolayısı ile size merkezi öneriyorum. yemek olayına gelince birçok seçenek var ama ben size Gökçeada merkez lokantasını öneriyorum fiyatlar makul kalite güzel. Kalacak yerle ilgili kararsız kalırsanız bana mail atın yardımcı olabilirim büyük bir zevkle şimdiden iyi tatiller.dilerim...
SilMerhabalar okadar kafam karıştı ki ne yazacağımı bilemiyorum. bu yaz Gaziantep'ten Çanakkale'ye doğru uzun bir yolculuğa çıkmayı planlıyorz:)) Ama çok karışık geldi yazdıklarınız ne yapacağım nasıl yani ordan oraya nasıl geçeceğim gibi bir sürü soruyla doldu kafam. Bukadar karışık mı gerçekten adayı gezmek ?bir sorum olacak Bursa'dan deniz yoluyla Çanakkale'ye ulaşım var mı acaba?
YanıtlaSileyvah eyvah ben Gökçeada ya ilk defa giymeyi planlayanlar için rehber hazırlamaya çalışıyorum sızın kafanızı karıştırmıştım:) ya aslında karışık gibi görünse de değil.Tek yapmanız gereken Çanakkale merkeze ulaşmak ondan sonrası kolay ben çok ayrıntılı yazdığım için karışık gelmiştir.Ama buna mecburum kışın olsa sadece eceabata geç çanakkaleden oradan kabatepeye gemiye bin işte gökçeadadasın olurdu.yazın kalabalıklaşıyor işlerde karışıyor. çok insan tanıyorum son gemiyi kaçırıp maddur olan.adayı gezmek biraz zaman alıyor zaten asla ilk gidişinizde tam olarak adayı keşfedemiyorsunuz her seferinde bir başka güzelliğini keşfediyor insan.hoş bu yüzdendir ki sebep yaratıyor insan gökçeadaya bir kez daha gitmek için kendine:) bursadanda çanakkaleye gemi yok maalesef ..ama ziyaretiniz öncesi tekrar yardımcı olabilirim memnuniyetle..
SilGökçeada'yı merak eden birisi olarak araştırma yaparken meslektaşımızın böyle güzel bir bloguyla karşılaşmaktan mutlu oldum. Çok detaylı, renkli ve bilgilendirici bir yazı olmuş, tebrik ederim.
YanıtlaSilBende uzun yıllardır blog yazarıyım, çok kaliteli yazılarınız var. Bir blogger yazarı olarak sizinle bazı konularda fikir alışverişinde bulunmak istiyorum. En yakın zamanda Görüşmek Üzere ;
İsrafil BARAN / Kapadokya Meteoroloji (Mustafa Uygun'un Devresi)
facebook.com/israfilbaran
Çok teşekkürler .kusura bakmayın cevabım geç oldu biraz final zamanı malum:) ancak fırsat bulabiliyorum bende tanışmak isterim gökçeada hakkında da her türlü yardıma hazırım gerçi mustafa gökçeada da ama genede ben burdayım:)
YanıtlaSilMerhabalar
YanıtlaSilİyi ki hazırlamışsınız bu rehberi. Ellerinize sağlık.
Gökçeada gezisi planlıyoruz ancak feribot yolculuğu kısmı gözümüzde büyüyor. Zamanınız olduğunda cevaplayabilirseniz sevineceğim iki sorum var: Aracımızı Kabatepe İskelesi civarında bırakabileceğimiz bir otopark var mıdır? (Bu soruyu Gestaş'a telefonda sorabilir miyim ve verilen cevaba güvenebilir miyim bilmiyorum :). ) Gökçeada'da tekne gezilerinden bahsediliyor ancak detaya ulaşamadım bu konuda. Toplam 4 günümüzü geçirmeyi planlıyoruz ve bir günümüzü tekne gezisinde kullanmak istiyoruz. Tekne gezisi konusunda tavsiyeniz var mıdır?
Teşekkür ederim.
Saygılar efenim
Filiz
Merhabalar filiz hanım..Öncelikle çok teşekkürler.sorularınızı cevaplaktan mutluluk duyarım.birinci sorunuza gelicek olursak kabatepe limanında aracınızı bırakabileceğiniz gestaşa ait veya değil bi resmi otopark ne yazıkki yok.Ha Allaha emanet bırakacagınız yerler varmı var ama tavsiye etmiyorum.zaten gökçeadaya aracınızı bırakıpta geçmenizi hiç tavsiye etmiyorum.Gökçeadada heryer birbirinden oldukça uzak araçınızı bıraktıgınıza pişman olursunuz heleki 4 gün kalmayı planlıyorsanız muhakkak gecırın derım.gemi turu sorunuza gelecek olursak tabıkı tavsıye edıyorum kara yolu ıle goremeyeceğiniz gökçeadaya ait bütün guzellıklerı tekne turu sayesınde gorebılırsınız.ornegın meshur peynır kayalıkları gıbı.tekne turu ile ilgili tavsiyey gelınce maalesef tek bır secenek var seabird adlı tekneyle yapılan gunluk tur kalekoy çıkışlı. ayrıntılı bilgiyikalekoydekı stantlarından alabilirsiniz.malum ramazan ayı yeterlı talep olmayabılır hergun olmayabılır.bırde hatırlatmakta fayda var gökçeadada tur dan başka kitebord ve sualtı dalış keyfide yaşayabilirsiniz. başka sorluarınız olursa tekrara cevaplamaktan mutluluk duyarım ıyı tatıller.
YanıtlaSilTeşekkür ederim hızlı cevabınız için. Bizimkisi henüz bir niyet, iznimizi kesinleştiremediğimiz için programımızı da belirleyemiyoruz. İnşallah tarih ve mekan belirleyebilirsek sizi tekrar rahatsız edebilirim.
YanıtlaSilTekrar teşekkürler :)
Saygılar
Filiz
inşallah gökçeada gezinizi gerçekleştirirsiniz. seve seve yardımcı olurum..
SilYarın Bursa'dan Gökçeada yolcusuyuz. Gezip görmek, denizin tadını çıkarmak için sabırsızlanıyoruz. Fotoğrafları paylaşacağım dönüşte. Eylüde ada nasıl olacak, merak içindeyim.
YanıtlaSilHavalar biraz bozuk gibi olsa da düzelecektir.eylül ayında gökçeada bir başka güzeldir. yaz ayları boyunca esen rüzgarlar yavaşlar deniz bir harika olur.çok güzel bir zamanda gökçeadaya gidiyorsunuz şimdiden iyi eğlenceler. fotoğrafları gonderırsenız gökçeada foto albümümüzde paylaşabiliriz.
SilMerhaba mete bey blog sayfanızı sonuna kadar hic üşenmeden keyifle okudum. Gökçeada da askerliğimi yapalı tam on yıl oldu, ne yazık ki askerlik sürecinde denizin içinde olmamıza rağmen yeşil ve maviyi seven biri olarak, denize hasret kalmak benim için ana baba özlemi ile eşdeğer olmasa bile bir arkadaş'ın yokluğu ile aynıdır. Adaya geldigim ilk gün o muhteşem atmosfer i beni adeta büyülemişti, malesef o günden beri çeşitli nedenlerden dolayı adaya gelme şansım olmadı. Öyleki Adanın özlemi kale köy tepe köy ada merkezi kapıkaya Zeytinli köy zeytin ağaçları keçileri kuzuları çarşı pazarı gözümde tüter. Sizden ricam eğer imkanınız varsa içinde gökceada'nın tüm koylerini ve resimlerini bulunduran güncel bir video çekip sayfanızda paylaşmanız.:) Dört gözle bekliyor olacağım.Kocaeli den Celal
YanıtlaSilselamlar muhabbet ile. ..
merhabalar. öncelikle çok teşekkürler güzel yorumunuz için.Sizde adaya aşık olanlardansınız demek:)Gökçeada hakkında benzer duygulara sahibiz. ben sizden biraz daha şanslıyım ki istediğim zaman yaz kış farketmez Gökçeadaya gidebiliyorum.Önerileriniz dikkate alıcam video öneriniz gercekten güzel bir fikir en kısa zamanda gerçekleştireceğim.Maalsef son bir iki senedir çok yoğunum vakit ayıramıyorum.tekrar teşekkürler celal bey:)
SilInşallah mete bey bende yazdığım gibi dört gözle bekliyor olacağım .:) yaz tatilimde ada da olmayı çok istiyorum. İnşallah nasip olursa ozlemime bir son vermeyi düşünüyorum. Ama beni korkutan bir şey var ada ile ilgili malum 17 ağustos 1999 Gölcük deprem ini yaşadığım için ada da depremlerin olması beni tedirgin ediyor fakat artçı depremlerin olması iyidir.Teşekkür ederim kısa zamanda yanıt yazdığınız için muhabbet ile. ...
YanıtlaSilhocam sen ne yaptın, destan yazmışsın.. döktürmüşsün senden :) muhteşem bir yazı olmuş, şuana kadar okuduğum en kaliteli zengin içeriğe sahip gökçeada gezi tanıtım yazısı oldu resmen... gerçekten çok iyi... istanbula yolunuz düşerse bogazturu.com olarak sizlere boğazda tekne turu düzenlemek isteriz...paylaşım için tekrar teşekkürler.. devamını bekliyoruz..
YanıtlaSilhocam öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.gökçeadanın yeterince ve layıkı ile tanıtılmadığı düşüncesindeyim.gökçeada ile ilgili hazırlanan belgesellerde insanlar ya gelip kuzu oğlak çevirip gidiyorlar yada adada yaşayan rumları cekip gidiyorlar.kısacası sanal ortamda gökçeadayı tüm yönleri ile tanıtan bir kaynak eksikliği var. bende nacizane bu boşluğu bir nebze olsada kapatmak amacı ile bu gökçeada gezi rehberini hazırlamaya kalkıştım.amatörce giriştiğim bu işte siz ve sizin gibilerin yaptıkları bu güzel yorumlar beni teşfik ediyor.şu sıralar malesef çok yoğunum ama bu rehber sürekli güncellenen ve gelişen bir yapıya sahip.bu arada boğazda tekne turu fikri çok hoşuma gitti:) keza yurt içinde ve dışında birçok yeri gezmeme rağmen istanbulu hakkıyla gezmek nasip olmadı malesef. gün olurda istanbul turu yapıpta boğaz turu yaparsak blogumdada yayınlarız. tekrar çok teşekkürler..
SilMerhabalr, detayli yaziniz icin cok tesekkurler. Gerçekten guzel bir kaynak yaratmissiniz. Sormak istedigim bir soru var, eylul ortasi gokceada icin uygun bir tarih olur mu? Yoksa ruzgara ve soguk havaya mi maruz kaliriz? Hangi tarihleri tavsiye edersiniz?
YanıtlaSilMerhabalr, detayli yaziniz icin cok tesekkurler. Gerçekten guzel bir kaynak yaratmissiniz. Sormak istedigim bir soru var, eylul ortasi gokceada icin uygun bir tarih olur mu? Yoksa ruzgara ve soguk havaya mi maruz kaliriz? Hangi tarihleri tavsiye edersiniz?
YanıtlaSilmerhabalar çok teşekkürler düşünceleriniz için.eğerki gökçeada için en uygun tatil zamanı nedir dıye soracak olursanız eylul ayının ilk haftaları derim.tatilci olsam o tarihlerde planlardım gezimi.nedenine gelince yaz boyunca ısrarla esen kuzey ruzgarları eylul gelınce sakınler hafıfler.ıkıncısı ıse eylul ayının ılk gunlerı ıle beraber tenhalaşmaya başlar gökçeada en sevdiğim zamanıdır benim adanın.şi,mdiden iyi tatiller
SilCok tesekkurler yanitiniz icin! Simdiden cok heyecanlandim ada icin :)
SilOrada bu konuda bilgilendirici ayrıntılar sağlamak için çeşitli online kaynaklarıdır, ama bu bir çok yararlı olduğunu.
YanıtlaSilViyana'da Gezi Acentaları
Detaylı anlatımınız için teşekkürler.Çok faydası oldu.Umarım bu yaz planladığım Gökçeada gezisi içinde faydası olur.
YanıtlaSilçok teşekkürler umarım faydası olur.
SilBilgiler için teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba, birkac gun sonra Gokceada'ya gidecegim, yazdiklarinizi dikkatlice okudum %100 faydasi olacagina eminim.Emeginiz icin cok tesekkurler en ince ayrintisina kadar yazmissiniz. Sevgiler , saygilar..
YanıtlaSilçok teşekkürler.
SilMerhaba. Bir kaç güne kadar Gökçeadaya gideceğim. Yazdıklarınızı okudum. Gökçeadayı ayrıntılı ve güzel bir şekilde anlatmışsınız gerçekten. Çok yararı olacağından eminim.Biz adada bisiklet kullanmak istiyoruz daha çok. Bisiklet kiralayabiliceğimiz bir yer var mı adada acaba? Bu konuda bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.
YanıtlaSilmerhabalar.çok teşekkürler yorumunuz için.Gökçeadada bisiklet kiralayanlar var ama bu sezon yapıyorlarmı bilemiyorum. ama Gökçeada merkezde atacağınız 5 dakıkalık bır tur sonucunda merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabılırsınız:)
SilMerhaba Mesut Bey,
YanıtlaSilÖncelikle emeğinize sağlık harika bir rehber olmuş. size bir soru yöneltmek isterim. Eşimle birlikte önümüzde ki günlerde gökçeadaya gitmek istiyoruz. Çadırımızla geleceğiz çadırımızı kurup tatil yapabileceğimiz bir çadır kamp alanı var mıdır. Birde varsa güvenli midir.
şimdiden teşekkür ederim. Göksel
merhabalar çok teşekkürler kamp konusunda ayrıntılı bilgiyi http://meteormete.blogspot.com/2016/07/gokceadada-kamp-yapmak-konusunda-birkac.html
YanıtlaSilsayfamda bulabılırsıniz.
Harika yazmışsınız Mete'Bey okurken adete adayı yaşadım bu yazıyı okuyup ta aklın da nokta soru işareti kalacak kişi sanmıyorum:)emeğinize yüreğinize sağlık
YanıtlaSilçok teşekkürler amacımız o aklında soru işareti kalan son kişiyide aydınlatmak:) şimdiye kadar gökçeada gezi rehberi aracılıgı ile binlerce kişiye yardımcı olduk yüzlerce kişiye konaklama ve diger hususlarda yardımcı olduk ama en önemlisi bir sürü dost edındik:)
SilBir rizeli olarak rizenin de güzel yerlerini konu yaparsanız çok sevinirim sıkı takipcinizim :)
YanıtlaSilPaykasa Kart Bozdurma ailesi olarak sizleri canı gönülden kutluyoruz.
çok teşekkürler:)
SilMerhaba mete abi bütün yaziyi okudum inanmasi zorda olsa �� ben ilk defa gidicem gökçeadaya 4 arkadas gidicez 3 4 gun kalicaz. Etrafi gezip gormek icin arac kiralicaz buda masraflari arttiriyor ve kisitli olan bir bütçemiz var. Yemek icin sadece merkezde fiyatlar makul demissin acaba tahmini bi rakam verebilirmisiniz ona gore kendimizi hazirlasak? Ve genclik malum birazda gece hayatina giricez oranin hangi barlar pahali veya uygundur fiyatlari gitmeden once yardimci olurmusunuz bu konularda rica etsem fiyatlarini falan bilsek kendimizi ona gore hazirlasak durduk yere bimden peynir ekmekle gecinmeyelim sonra ��
YanıtlaSilmerhabalar çok teşekkürler siz beni özelden arayın yardımcı olayım :)peynir ekmekle tatilinizi geçirmenizi istemem:)
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilAbi nasil aricam numarani bulamadim mailden ulasim dedim mailinizi bulamadim daha dogrusu beceremedim mail adresinizi yazarmisiniz
YanıtlaSil05553600866
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilEmeğine yüreğine sağlık
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba, haftaya cuma geceden çıkıp pazar akşamdan döneceğiz ve kamp yapmak istiyoruz. Ancak Gökçeada'nın kış mevsimindeki durumu hakkında pek bir bilgiye denk gelemedik maalesef ve bu ilk gidişimiz. Aracımız var. Doğayı ve eski köylerini, yerel halkın devamlı uğradığı kahve ve akşamında da yemek için meyhaneleri görmek tercihimiz. Önereceğiniz bir rota ve kamp için bir mesken var mıdır?
YanıtlaSilŞimdiden teşekkür ederim
merhabalar gökçeadanın kışın kamp alanları kapalı malesef.tabi siz adanın muhtelif yerlerinde kamp yapabilirsiniz.bu mevsimde kaleköyü tavsiye ederim uğurlu ve kefaloz son derece ıssız olacaktır.rota konusuna gelirsek tam ada turu yapmanızı tavsiye ediyorum zaten 1 günde rahatlıkla gökçeadadaki gezilecek yerleri dolaşabilirsiniz.meyhaneler kısmı ise malesef bu mevsimde zor rum koyleri son derece tenha ancak merkezde bulabilirsiniz.ama hafta sonu için plan yapıyorsanız en çok dikkat edeceğiniz husus hava durumu olmalı bence orneğin 10 11 12 şubat tarihlerind epoyraz fırtınası bekliyoruz ulaşımda sıkıntılar olacaktır. birde kamp değilde alternatif konaklama seçenekleri düşünürseniz pansiyon otle ve moteller bu mevsimde oldukça ucuzdur.şimdiden iyi tatiller
SilBu bloğu bulduğuma nasıl sevindim bilemezsiniz..muhteşem bilgiler paylaştığınız için teşekkür ediyorum öncelikle.. 10 Haziran'dan sonra bir haftalığına kardeşim ile gitmeyi düşünüyoruz. O sörf yapıyor, ben sadece yüzmek istiyorum. Çadır kampı yapalım istiyoruz.. ama pek fazla yer yok anlaşılan.. arabamız da var.. sıkıntı çekersek seçenek buluruz o tarihlerde sanırım. yazılar harika yol gösterici oldu. Aklımıza takılan bir şeyler olursa telefon edebileceğiz size galiba:) Emeğinize sağlık, güzelliklerle kalın. Meriç ve Naz
YanıtlaSilyorumunuz için çok teşekkürler.çadır hakkındaki düşüncelerinizde tamamen haklısınız muhakkak bir yer bulursunuz sıkıntı olmaz.telefondada her zaman yardımcı olmaya çalışırım şimdiye kadar yüzlerce kişiye emnin olun telefonda yardımcı oldum.şimdiden iyi tatiller .tatil sonundaki düşüncelerinizi ve fotoğrafları bizle paylaşırsanız çok memnun olurum.sizden sonra geleceklere yol göstermesi açısından çok önemli.isterseniz tatilinizi özetleyen fotoğraflarla süslü bir yazıyı bloğumdada paylaşabilirim.şimdiden iyi tatiller diliyorum..
SilTevfik Coşar
YanıtlaSilArkadaş ağzına, eline, bilgine sağlık valla. Herşeyi Bilal'e anlatır gibi anlatmışsın. Çok teşekkürler. Sayende bu yaz Gökçeada'yı eksiksiz yaşayacağız. Senin yazdıklarına eklenecek birşeyler çıkacağını sanmam. Tekrar teşekkürler.
çok teşekkürler sizinde gökçeada hakkında söylemek istedikleriniz varsa memnuniyetle paylaşabilirim..
SilMerhabalar oncelikle paylastiginiz bilgiler icin tesekkurler gercekten harika bilgiler paylasmissiniz. Daha once gokceadaya gitmemis biri olarak kendimi gokceadada hissettim. Fakat insan populasyonundan pek bahsetmemissiniz sezonluk olarak is kurmayi dusundugum icin etrafli bir arastirma yapiyorum. Acaba facebook uzerinden veya telefon uzerinden bana yardimci olabilme ihtimaliniz var mi?
YanıtlaSiltabiki yardımçı olmak iterim elimden geldiğince. watsaptan ulaşabilirsiniz 0555 360 08 66
SilMerhabalar oncelikle paylastiginiz bilgiler icin tesekkurler gercekten harika bilgiler paylasmissiniz. Daha once gokceadaya gitmemis biri olarak kendimi gokceadada hissettim. Fakat insan populasyonundan pek bahsetmemissiniz sezonluk olarak is kurmayi dusundugum icin etrafli bir arastirma yapiyorum. Acaba facebook uzerinden veya telefon uzerinden bana yardimci olabilme ihtimaliniz var mi?
YanıtlaSilMerhabalar oncelikle guzel yorumunuz icin cok tesekkurler.simdiye kadar yuzlerce hatta bini de gecmistir dosta gokceada konusunda yardimci olmusumdur.seve seve sizede her konuda yardimci olmak isterim pansiyon konusunda da bana 0555 360 08 66 nolu telefondan cekinmeden ulasabilirsini simdiden iyi tatiller
YanıtlaSilMete Bey merabalar acaba hala gokceadadaki ulaşım problemi devam etmekte mi ? Kafamıza göre çadır atıp araçsız olacak iki arkadaşız yorumunuz bizim için çok değerli şimdiden çok tesekkurler.
YanıtlaSilmerhabalar evet malesef ada içerisinde toplu ulaşım yeterli değil ama otostopa otobusle bır sekılde ısınızı halledersınız.
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSilbiz 3 günü bozcaada 3 günü gökçeada olmak üzere 6 günlük bir tatil planlıyoruz. bozcaadadan gökçeadaya direkt geçiş var mı, bilginiz var mı? ulaşım ne kadar bir zaman alır?
merhabalar bozcaadaddan gokceadada gemı seferı var.ama aracla gecıs yok denız otobusu sadece yolcu tasıyor. http://www.gdu.com.tr/Sefer/SeferDetay?SeferId=2022 ayrıntılı bılgıyı bu lınkten edınebılırsınız.ıyı tatıller.
SilGokceadayi arastirirken buldugumuz en guzel,en detayli , en bilgilendirici yazi.
Siliki cocukla ve cebimizde bircok acabalarla yola cikiyoruz fakat yanimiza isik tutmasi icin bu yazinin tamamini cikti aldik tam 55 sayfa�� bu kadar itinayla haxirlandigi icin,aksam aksam cebinizden arayip ozveriyle ilgilendiginiz icin minnettariz. gorusmek umidiyle...
Yorumunuz için çok teşekkürler.yardımcı olabıldıysek ne mutlu.gorusmek tanısmka umıdıyle ıyı tatıller:)
SilGökçeada'dan döneli yaklaşık 10 gün oldu ki oraya gidip güzel anılar biriktirmenize sebep olan biridir Mete Bey :) kalacak yer bulamayıp,akşamın bir vakti,blogdan okuyup numarasını alarak arayıp rahatsız etmişliğim var.sağolsun ertesi gün bize kalacak yer buldu,hiç tanımadığı bizlere.blogtan toparladığım notlarımla yola çıktık,tüm tavsiyelerini uygulamaya çalıştık.3 günlüğüne gittik ama yetmedi,Gökçeada için en az 1 haftanızı ayırın benden size tavsiye ;) bi daha ki sefere biz öyle yapacağız zira :) buradan Mete Beye de selam,tekrar tekrar yardımınız için çok teşekkür ederim Damla
YanıtlaSildamla hanımm anlaşılan çok guzel vakit gecirmissiniz cok sevindim.hakılısınız gokceada için en az bir hafta lazım yine bekleriz gökçeadaya
SilSabaha karşı yola çıkmayı planlıyordum. Ama Mete Bey bloğunuzda kayboldum. Saat 02.00 ye geliyor. Ben daha Bozcaada bloğunuza geçecem daha :-) Bilmiyorum ne zaman yatarız, ne zaman yola çıkarız. Takıldığımız yerde telefonunuz yani whats up numaranız var :-) Hayırlı sabahlar.. Saygılar.. Her şey için teşekkürler. Bilgisayar başında bize adayı gezdirdiniz. Notlar ve çıkışlar aldım. Hava durumu rüzgarlı, yağmurlu :-) Fakir hırsızlığa çıkmış Ay akşamdan doğmuş.. Süre sınırlı olduğu için mecburuz.. Dua ediyoruz ki rüzgar hafiflesin, yağmur yağmasın.. Tekrar teşekkürler .. Gazeteci Saim..
YanıtlaSilyorumunuz için çok teşekkürler.malesef havanın azizliğine uğramışşınız ama size şöyle söyliyeyim.tatil için yazın gökçeadaya gelen binlerce tatilcinin rastgelemeyeceği gökçeadayı gökçeada yapan soğuk ve rüzgarı yaşayacaksınız.bu havalardada gökçeada çok güzeldir.
SilKayak tatiliniz için en iyi merkezleri pistleri tesisleri en ucuz ücrete bulabileceğiniz tatil adresi
YanıtlaSilhttp://www.kayak-merkezleri.com
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilEllirinize sağlık, ancak şunu belirtmek zorunda hissediyorum kendimi. Ülkemizde transit geçiş yok. Deniz araçlarının geçişi ile ilgili düzenleme de nev-i şahsına münasır geçiş diye tanımlanır. Sürekli haberlerde de yanlış tanımlanıyor. Duzeletebilirseniz sevinirim.
YanıtlaSilyorumunuzu hangi konuda yaptığınızı anlayamadım açıklarsanız sevinirim
Silbu kadar detaylı tanıtıcı yazı hiç okumamıştım. Resimleriniz ve detaylı anlatımına hayran kaldım. emeğinize sağlık.
YanıtlaSilMerhaba!
YanıtlaSilMali desteğe mi ihtiyacınız var? dünyanın her yerinde ihtiyacı olan borçlulara her türlü krediyi veriyoruz.
5.000 - 10.000.000 ABD Doları
* amaç *% 3 faiz oranı
* 1-20 yıl arasında ödeme seçeneği.
* Aylık ve yıllık ödeme planı arasında seçim yapın.
* Kredinin esnekliği.
Yardım için lütfen bizimle iletişime geçin.
E-posta: creditfinancierhome@gmail.com
Güzel çalışma yapmışınız Yat kiralama hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz profilime tıklayabilirsiniz
YanıtlaSilhttps://www.pitircikpalyaco.com/palyaco-kiralama sitesinden en kaliteli palyaço kiralama hizmetini alabilirsiniz.
YanıtlaSilMete Bey..Merhaba..Facebook'tan size mesaj gönderemedim..Akıllı telefon kullanmadığım için de Whatsapp'tan yazamadım.
YanıtlaSilBen Denizlili emekli bir öğretmenim..Evimi kentsel dönüşüm bünyesinde bir inşaat şirketine vereceğimden Haziran ayında başka bir eve taşınmak durumundayım..Bu nedenle en az 2 yılımı geçireceğim uygun bir yer ve ev bakıyorum,Türkiye genelinde..Belki de ömür boyu kalacağım..Bu arada İzmir dahil çoğu yeri yoğun nüfus,trafik,yüksek binalar,kirlilik ve deprem riski dolayısıyla tercih etmiyorum..
Şu an Milas-Alanya-Gazipaşa arasında bir yer veya Gökçeada bana her açıdan en uygun yerler görünüyor..
Gökçeada hakkında yazdıklarınızı okudum..Cevapladığınız halde gözümden kaçan şeyler olmuştur ya da güncelleme gerektiren yeni durumlar ortaya çıkmıştır belki,diye aklıma takılan soruları tek tek soracağım,müsadenizle..Yanıtlarsanız sevinirim:
1-İnternetten dün baktığımda Gökçeada'da kiralık evlerin çoğu sezonluk ve pahalı..Gene de kirası 800-1800 tl arası bir kaç ev var..Sobalı,klimalı..Birisinde ise "Merkezi" yazıyor..Doğalgaz var mıki orda?.Rüzgarı hep varmış..Yaz için iyi de,kışın soğuk oluyor mu çok? Çanakkale merkezin kışın rüzgardan dolayı çok şoğuk olduğunu duydum mesela..
2-Şehiriçi ve köylere ulaşım halen sadece minibüs ile mi? Sıkıntı oluyor mu? Bisikletle gezebildiğinize göre,şehir merkezi oldukça düz sanırım. Hangi köylerin yolları müsait değil mesela..Arabam yok,peki bisiklet,elektrikli bisiklet,atv?.Hangisi benim için ada genelinde en uygun olur..Yaşım 58'i geçti bu arada..Önemli bir sağlık sorunum olmadığından yürümek en güzeli tabii de..
3-Kuraklık orayı da vurdu mu bilmiyorum..Okuduğum,su sıkıntısının olmadığı,baraj suyunun içme suyu olarak,gölet sularının da tarımsal sulamada kullanıldığı..Asıl sormak istediğim,şu an evden, musluktan akan su gönül rahatlığıyla içiliyor mu?
4-Pazar yeri sadece pazar günü mü kuruluyor? Ürünler taze ve ucuz mu? Genelde köyden mi geliyor?Portakal,muz gibi ürünler İzmir,Antalya,Anamur gibi yerlerden geliyordur heralde..Aklıma gelmişken,adaya yerleştim ve internetten birşey şipariş verdim, diyelim..Kargoyla bana ulaşımında sorun olur mu?
5-Ada halkı nasıl insanlar? Yabancıyı severler mi? Esnaf insaflı mı? Çoğunluğu halen Rum vatandaşımız mı yoksa Suriyeli göçmenler orayı da parselledi mi?Suç oranları nasıl? Hırsızlık gürültü falan çok olur mu? Korona açısından orada durum ne? Aşı,maske falan yani..Elektrik,su kesilir mi? Cep telefonu,internet iyi çekiyor mu?
6-Karavan için Türkiye'de çok güzel yerler var..Fakat ya güvenlik sorunu ya da yırtıcı hayvan, akrep,yılan,haşarat çoğunluğu nedeniyle gönül rahatlığıyla heryerde karavanda yaşanamıyor maalesef..Geçen yıl,karavancı bir arkadaşım kene ısırmasından hayatını kaybetti..Gökçeada'da durum nasıl?
7-Aslında ben hergün denize-ki suyu soğukmuş ve ben soğuk denizi sevmem- girip yüzeceğim,her gün bara takılıp kafa çekecek bir yer aramıyorum..Aradığım sakin,havası,suyu temiz,kışın çok üşümeyeceğim,yazın serin,gölgelik,yeşili bol,sulak,mümkünse domates,biber,çiçek gibi ufak tefek şeyler yetiştirebileceğim,ev sahibinin zırt pırt kapımı çalıp rahatsız etmeyeceği,kitabımı okuyup internete girebileceğim,kısaca kafa dinleyeceğim,huzurlu bir ortam istiyorum.."Kim istemez..Böyle bir yer olsa ben gider yaşarım..Artık cennette nasipse" dediğinizi duyar gibiyim..Gene de Gökçeada merkezde veya köylerinde,hatta "Gezenti Mete" olarak Türkiye genelinde böyle bir yer var mı tavsiye edebileceğiniz ya da bana yardımcı olabilecek ordan bir tanıdığınız? Çünkü böyle bir yer bulabilirsem bir ev yada bir karavan alıp ölene kadar,hatta öldükten sonra da orda yaşamayı düşünüyorum..
Teşekkür ederim..