3 Ağustos 2013 Cumartesi

GezentiMete Bozcaada'da(Bozcaada Gezi Rehberi)

  
'Tanrı Bozcaadayı İnsanlar Uzun Ömürlü Olsunlar Diye Yaratmış.'   Demiş Bodrumlu tarihçi Herodot.      
      Bozcaada Gökçeada'nın küçük ama haşarı kardeşi. Gökçeada'dan sonra birde Bozcaada yapmak geldi içimden.Bu sıralar adalardan gidiyoruz ama hadi hayırlısı:)Ramazan ayının ortasına denk geldiği için seyahatimiz her zamankinden daha tenha karşıladı bizi Bozcaada.Önemli değil bizim işimiz insanlarla değil zaten...

       Bilen bilir ama biz bilmeyenler için Bozcaada'ya nasıl ulaşılacağını anlatalım.Çanakkale yönünden gelirseniz Çanakkale'den sonra yaklaşık 40 km sonra Bozcaada yol ayrımından devam edip Geyikliye ulaşıyorsunuz.İzmir yönünden gelenler ise Ezine'den dönüp Bozcaada gemisinin kalktığı geyikli iskelesine ulaşabilirler.

Bozcaada Ulaşım



Bozcaada feribotunun kalktığı Geyikli İskelesi.Geyiklide çay bahçeleri,ve güzel birde plaj var gemi sırası beklerken hoşça vakit geçirebilirsiniz.Unutmadan hatırlatayım Eyvah Eyvah 2 filminin bir plaj sahnesi de burada çekilmiş.
Bozcaada Geyikli İskelesi
Kumburnu

Geyikli iskelesinin sol tarafında 3 km uzanan ve sonu kum bir burunla sona eren bir kumsal var.Bu yüzden adını kumburnu koymuşlar hatta yol boyunda aynı isimle bir köyde var.Ben bir defasında bütün kumsalı yürüyüp kumburnunda denize girmiştim değişik bir deneyim size de tavsiye ediyorum.Kocaman kumsalda bir Allah'ın kulu yok:)
   
Yukarıda bahsettiğim 3 km den uzun kumburnu kumsalı.

Bozcaada Feribot Bileti
Bozcaada Feribot 2013 yaz fiyatı arabalar için 58 lira yayalar içinde 6 lira.Çok gelmiş olabilir ama bu fiyatın içinde dönüşte var.Yani gestaş nasıl olsa bunlar yine benim feribotumla dönmek zorundalar diyerek ten dönüşü de peşin peşin alıyor.Yani dönüşte para ödemiyorsunuz.Tıpkı Gökçeada'da olduğu gibi Bozcaada'da sürekli seferler sayıları saatleri değişiyor iptal oluyor ek sefer konuyor falan filan yani anlayacağınız muhakkak gestaşın sitesini ziyaret edip güncel tarifeyi öğrenin.Bu arada Gestaş Bozcaada hattında rezervasyon uygulamasına geçmiş ayrıntıları yine gestaşın sitesinden öğrenebilirsiniz.


Bozcaada'da hava durumu hem gemi yolculuğu hemde adada geçireceğiniz tatiliniz için çok önemli. Bozcaada'da poyrazdan esen devamlı rüzgar yüzünden ortalama sıcaklıklar diğer yerlerden 3-4 derece daha düşük.Açıkçası Bozcaada geceleri sizi üşütebilir.Benim adada kaldığım süre boyunca rüzgar hiç dinmedi.Deniz suyu sıcaklıkları da yine  çevre denizlere kıyasla daha düşük.Bozcaada tatiliniz süresince gözünüz hava durumunda olsun.
Bozcaada hava durumu için tıklayınız.

Bozcaadayı da tıpkı Gökçeada'da olduğu gibi gün batarken fotoğrafladım.Her iki adamızda gün batımında bütün güzelliklerini sergiliyorlar.
Geyikli Bozcaada feribotla yaklaşık 25 dakika sürüyor.Biz Bozcaada'ya(Tenedos) yaklaştıkça güneşte ufuk çizgisine yaklaşıyor.


             

Bozcaada Haritası



Daha Büyük Görüntüle
Biz adaya varıncaya kadar güneş Bozcaada'nın arkasına saklanıverdi.:)
Yüzyıllardır Bozcaada'ya her geleni karşıladığı gibi bizi de karşıladı Bozcaada'nın kadim bekçisi Bozcaada kalesi..



Bence feribotla adaya varış bozzcaada seyahatinin en unutulmaz anıdır.


Biz odamıza yerleşinceye kadar Bozcaada gecelik elbisesini çoktaaan giymişti.


Kıskanmayın ama yatağımdan gördüğüm manzara bu Bozcaada'nın en güzel manzarası başka yerde yok:)

Sabah uyandığımda bu manzarayı görür görmez fotoğraf makinemi alıp attım kendimi masal gibi Bozcaada sokaklarına.
Değirmenler sokaktan aşağı çarşıya inerken bir baktım bir kadın otların içine doğru ellerini açmış dua ediyor.Kadın gittikten sonra dikkatlice baktım ki bir eski bir mezar.Yüzlerce defa yanından geçip gittiğim ama fark etmediğim Osmanlı döneminden kalma bir mezar:İlk gördüğümde bir anlam verememiş ne işi var bu mezarın burada diye birde kendi kendime düşünmüştüm.Sonradan araştırıp öğrendim ki Bozcaada'nın Türk mahallesindeki eski mezarlıkmış burası diğer mezarlar bina yapılırken kaldırılmış geriye bu resimde gördüğümüz mezar kalmış.
Terk edilmiş evler Gökçeada'dan sonra Bozcaada'da da fotoğraf karelerine yansıyor..

Bu evin Bozcaada yakın tarihi açısından önemi büyük.Bozcaada ile ana kara arasında yıllarca teknesiyle taşımacılık yapan Yakar Kaptanın doğduğu ev.

Bozcaada belediyesi Yakar Kaptan anısına evin girişine bilgilendirici bir tabela koymuş. Tebrikler Bozcaada Belediyesi Bozcaadayı Bozcaada yapan değerlere sahip çıkmışlar.

Hemen iki dakikada kendimi çarşıda buluverdim.Bozcaada o kadar küçük ki 30 dakikada her yerini dolaşabilirsiniz.Çarşıda karşımıza çıkan cami Alaybey Cami.Yapım yılı tam olarak bilinmemekle beraber 1700 lü yıllar olduğu tahmin ediliyor.Bu camiyi benim için ilgi çekici yapan içindeki hazire de yatan sadrazam Halil Hamit Paşanın mezarı.
Alaybey caminin giriş kapısı ve üzerindeki kitabe.


Alaybey Caminin içindeki hazirede yatan 14 kişinin isimleri ve mezar taşlarının çevirisi. Yine tebrik ediyorum yapanları Türkiye'nin dört bir yanında görüyoruz ama okuyamıyoruz ecdatlarımızın mezar taşlarını.Çok zor olmasa gerek Türkçeye çevirip Bozcaada'da ki gibi bilgilendirici bir tabela asması.
Gelelim bu camiyi benim için ilginç yapan bu sadrazam mezarına.İlk gördüğümde aa kim ki bu sadrazam diyerek ismini araştırdım. Öğrendim ki bu sadrazamın gövdesi bu mezarda başı İstanbul'da ki Karacaahmet mezarlığında.Evet bu mezarda başı olmayan bir sadrazam yatıyor.1700 lü yılların sonunda 1.Abdülhamit zamanında sadrazamlık yapan reformcu Halil Hamid Paşa reform karşıtlarının yoğun baskısı sonucunda padişah tarafından azledilip Gelibolu'ya sürgüne gönderiliyor. Oradan Bozcaada'ya getirilip başı kesilerek idam ediliyor.Gövdesi buraya başı ise İstanbul'a götürülüp Karacaahmet mezarlığına gömülüyor.Ha birde bu bilgiyi teyid edemedim ama Sadrazam Halil Hamid Paşa Kemal Dervişin büyük büyük babasıymış.

Caminin avlusunda çıktıktan sonra attım kendimi yine Bozcaada sokaklarına.Meydandaki üzüm satıcıları.Bozcaadalı yerli üzüm üreticileri açtıkları sergilerde başta Bozcaada'nın meşhur kardinal ve çavuş üzümlerinin yanı sıra ürettikleri diğer malları satıyorlar.

Bu fıstık Polente Barın hemen yanında sergi amaçlı duruyor.Bozcaada sokaklarına renk katan bu emektar Java Bozcaada'ya gelen her misafire merhaba diyor.:)
Bir sonraki durağım Bozcaada tanıtım filmlerinde, fotoğraflarında bol bol boy gösteren balıkçı limanı.Bende daha önce gördüğüm güzel kareleri yakalamaya çalışıyorum ama yok bizde o yetenek.:)



Ufak balıkçı limanından sonraki durağım yat limanı.

Hemen gemiden iner inmez karşınıza Bozcaada çavuş üzümü satış standı çıkacak .


Bozcaada Kalesinin surları boyunca hediyelik eşya dükkanları ve cafeler sıralanmış.


Yat limanına doğru yöneldim.İki liman arası sadece 30 metre:)


Bozcaada ile Gökçeada'nın  denizini senelerdir anlatır dururum çevremdeki insanlara böyle temiz böyle berrak akvaryum gibi falan filan diye.Bu resim bütün bu cümlelere gerek kalmadan durumu anlatıyor herhalde. Gelde bu sularda denizine girdikten sonra Erdek'in 20 gündür suyu değişmemiş akvaryum berraklığındaki denizine gir:(

Bozcaada'nın yat limanı da kendi gibi ufak ama her daim dolu.Limanda elektrik ve su hizmeti de veriliyor. Merak işte limandaki bu tekneciklerin günlük liman geceleme ücretini merak ettim hemen araştırdım  60 70 lira gibi rakamlar.Bence Bozcaada'da ki en ucuz fiyat:)

Neyse güzel tekneler Bozcaada'nın siluetini de güzelleştiriyorlar.



Hiç üşenmeden sizin için taaa limanın en ucuna gidip Bozcaada'nın panaromik fotoğrafını çektim.


Ben limandayken gestaşın feribotları boyuna Bozcaada'ya misafir getirmeye devam ediyorlar.


Liman boyunca birbirinden şirin cafeler var Liman ve Bozcaada manzarası eşiliğinde içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz.



Tekrar Bozcaadanın meydanına dönünce karşınıza adanın en meşhur barı çıkacaktır. Polente Bar ismindeki bu mekan Bozcaada gecelerinin en gözde mekanlarından.Akşamları yer bulabilmek için sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Adada şubesi olan tek banka arkadaşlar T.C Ziraat Bankası.


Hemen karşısında da Garanti,İş Bankası ve Akbankın bankamatikleri var.


Limanın hemen yanında ise Yapı Kredinin seyyar bankamatiği var.

Bozcaada Belediyesine bir alkış daha.Yaşadığımız çevrenin en büyük kirleticileri arasında olan naylon poşete  yasak getirmiş Bozcaada Belediyesi.Darısı diğer belediyelerin başına deyip gezimize devam edelim.Ha unutmadan tamam hoş güzel yasaklanmış ama bu durum alışverişte biraz sıkıntı yaratıyor.Kese kağıtları kullanılıyor ve alışkın olmayanlar için biraz zorlayıcı olabilir.Bu yüzden yanınızda alışveriş için çanta bulundursanız rahat edersiniz.
Hemen meydanda benim Bozcaada da kaldığım süre boyunca kitap fuarı vardı.Çok şanlıyım can sıkıcı anlarda kitapların arasında biraz dolaşmak merak duyduğunuz konu hakkında ilginç kitaplar bulmak Bozcaada tatilime renk kattı. Broşürlerden hatırladığım kadarı ile ünlü yazarlarda kitaplarını imzalamak için Bozcaada'ya geleceklermiş.Bana denk gelmedi ama belki size gelebilir.Hayranı olduğunuz yazarın imzalı kitabına sahip olabilirsiniz.
Bozcaada'nın rengarenk sokaklarını şirinmi şirin restoranlar,cafeler süslüyor.
Bozcaada esnafı antika eşyaları kullanarak görsel zenginliği dahada arttırmış.Bu görsel zenginlik müşteri sayısını arttırımı bilmem ama fotoğraf düşkünü gezginler için çok güzel fırsatlar sunuyor.

Türkiye'nin en büyük 3. adası Bozcaada'nın hepi topu iki mahallesi var.Bozcaada feribotundan adaya baktığınızda sol taraftaki mahalle Türk mahallesi,sağ taraftaki ise Rum mahallesi.Rum mahallesinde daha çok restoranlar ve cafeler var.Türk mahallesinde ise pansiyonlar ağırlıkta.
Bozcaada sokaklarında dolaşırken bir anda kendimi tekrar Bozcaada kalesinin surlarının yanı başında denizin kıyısında buluverdim.
Kıyıdan bakınca salane görünüyor.Eskiden burası bardı çokda güzeldi niye kapandı bilmem:(
Deniz kıyısında biraz soluklanıp manzaranın tadını çıkardıktan sonra tekrar daldım sokaklarına Bozcaada'nın. Karşıma bir tane sanat evi çıktı. Bozcaada'da yaşamak nasıl bir duygu diye sorarsanız size sadece tek bir cümleyle açıklayabilirim. Bozcaada'da yaşamak muhteşem bir yağlı boya tablo içinde yaşamak gibi bir şey. Bozcaada'da bakışlarınızı nereye yöneltseniz bir şirinlik bir estetik sanki tüm Bozcaada usta bir ressamın elinden çıkmışcasına.Bu yüzdendir ki ada şimdiye kadar onlarca filme ve video klibe doğal plato görevini üstlenmiş.

Bu balkonda ne muhabbetler,ne geyikler ne dedikodular dönmüştür kim bilir.:) Uydu anteni olmasaydı iyiydi.Her zaman uydu antenlerinin görüntü kirliliğine sebep olduğunu düşünürüm haksız da sayılmam hani..

   Bozcaada sokaklarında gezinirken birden telefonum çalıyor.Tanıdık bir ses Mete biz Bozcaadayız sen neredesin:)Telefondaki ses Bandırma Bisiklet Grubundan(Banbis) Berrin Abla. 3 arkadaşı ile Bozcaada'ya gelmişler.Benimde üyesi olduğum (biraz pasif te olsa) BanGez'in kardeş Kulübü Banbis üyesi 4 arkadaşım Bandırmadan bisikletle Biga Yarımadası Turuna çıkmışlar ve şimdiki durakları olan  Bozcaada'ya uğramışlar.
   Ayazma plajındalarmış işin yoksa sende katıl teklifinde bulundular.Hemen bisikletim Hektora atladığım gibi Bozcaada merkeze yaklaşık 6 km uzaklıktaki Bozcaada'nın en meşhur plajı Ayazmaya doğru yola çıktım. Gökçeada'da geçirdiğim hastalığın etkileri geçmeden bisikletle o kadar yolu gidip gelmek düşündürdü ilk anlarda ama taa Bandırmadan bisikletleri ile gelmiş gezgin arkadaşların yanına arabayla gitmek benim gibi bir bisiklet sevdalısına yakışmaz deyip başladık pedallamaya.:)

Merkez ile ayazma arasında sağlı sollu üzüm bağları var.İşte bu meşhur Bozcaada şarabının doğduğu topraklar bu topraklar ,yetiştiği güneşle olgunlaştığı yerlerde bu bağlar....Binlerce yıldır devam eden süreç geçmişte olduğu gibi günümüzde de devam ediyor. Bozcaada demek şarap demek ,şarap demek Bozcaada demek:)

Ayazma plajına giderken sol tarafta üzerinde f- 16 heykeli olan bir çeşme ve güzel bir bahçe fark ediyorum. Fark edilmeyecek gibi de değil hani.

Yakından inceliyorum.Şehit olan bir asker için yapıldığını tahmine diyorum ki sonradan çeşmenin üzerindeki ismi eve dönünce araştırınca vefat eden bir havacı astsubay adına yapıldığını öğreniyorum.
Bozcaada yolları bisikletli gezginler için oldukça müsait pek fazla iniş çıkış yok en azından benim için çok iyi oldu:)

Ayazma plajına gelmeden hemen 500 metre önce Ayazma plajınada adını veren Ayazma karşınıza çıkacak.Bozcaadalı Ortodoks Rumlar için kutsal olan bu yer panayıra ev sahipliği yapıyor.
Ayazma içerisinde ufak bir kilise var.Bu Roma döneminden kalma devşirme yapı taşı da Kilisenin duvarında yeni görevini ifa ediyor.
Ayazma ve çevresini Bozcaada'nın genel bitki dokusuna inat asırlık çınarlar süslüyor.



Bozcaada Videoları İçin Lütfen Tıklayınız

















Bozcaada Polente  Fenerinde ki gün batımı.




Bozcaadayı ziyaret etmeyi düşünen fotoğraf severler için güzel bir haber.Bozcaada Fotoğraf Atölyesi kurulmuş.Ziyaret etmenizi öneririm.










Conde Nest Traveler Dergisi okuyucuları Avrupa'nın en iyi adası olarak Bozcaadayı seçmişler.
Kaynak Milliyet Tatil



16 yorum:

  1. Kaçarımız yok galiba.. Bozcaada'ya biz de gitmeliyiz..

    YanıtlaSil
  2. Bozcaada bana pek uymasa da bence Türkiye'de görülmesi gereken ilk 20 yer arasında. Türkiye'de marka olmuş bir yer.Muhakkak görülmeli birkaç olumsuz yönü var çok pahalı bir yer ve konaklama da sıkıntılı.

    YanıtlaSil
  3. Çok keyifli bir yazı olmuş, klavyenize sağlık! Fotoğraflarınız da çok keyifli...

    Yolunuz Bozcaada'ya tekrar düştüğünde, sizleri Bozcaada Fotoğraf Atölyesi'ne de bekleriz.

    https://www.facebook.com/bozcaadafotografatolyesi Facebook sayfamızdan detaylı bilgi edinebilir ve güncel gelişmeleri takip edebilirsiniz. Belki bir sonraki yazınızda bizden de bahsedersiniz :)

    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler bloğum hakkındaki düşünceleriniz için:)Fotoğraflara gelince tamamen amatör ruhla çekilmiş fotoğraflar:) sizin gibi ömrünü fotoğrafa adamış birinden böyle yorum almak çok sevindirici:)Bozcaada Fotoğraf atölyesi projenizi inceledim ve çok beğendiğimi taktir ettiğimi söylemek isterim.Bence Bozcaada gibi kültür sanat cenneti bir tatil yöremizin kültür mozaiğindeki eksik bir taşı tamamlamışsınız:)Birazda kıskandım açıkçası bir gökçeada sevdalısı olarak.. keşke siz ve sizin gibiler gökçeada içinde birşeyler yapsa.bozcaada gezi rehberimin sonuna sizin facebook sayfanızı ekleyip tanıtımını yapmaktanda ayrıca gurur duyacağımı belirtmek siterim.Adada görüşmek üzere:)

      Sil
    2. Mete Bey merhaba, henüz görüşemedik. İnşallah yakında...

      Gökçeada komşumuz ve şimdi yeni deniz otobüsleriyle iki ada arası ulaşım çok daha rahat. Gökçeada için de çalışmayı tabi ki isteriz. Orada da sizler gibi çok değerli dostlarımız var...

      Yardımcı olabileceğimiz bir konu olursa, FB sayfamız üzerinden iletişim kurabiliriz.


      Sevgiler & Selamlar

      NB.
      Geç yanıt için kusura bakmayın lütfen, mesajınızla ilgili geri bildirim almadığımız için, yanıtları düzenli kontrol etme imkanımız omuyor... Biz en sağlıklı şekilde FB sayfasından ulaşabilirsiniz.

      Sil
  4. Merhabalar benim bir sorum olacaktı. Bozcaada da GSM şebekelerinin çekim gücü nasıl? Yunanistan operatörleriyle karışma oluyor mu? Bir de Geyikli'den feribot kaç dakika sürüyor? Yazınızın güzel olmuş. Kaleminize, ayaklarınıza ve gözlerinize sağlık. Cevap için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. merhabalar şahin bey.çok teşekkürler yorumunuz için.sorularınızz gelecek olursak tum telefon şebekeleri gayet iyi çekiyor.en yakın yunan adasına oldukça uzak olması sebebi ile gökçeadada olduğunun aksine şebekelerde bir karışma söz konusu degil.geyikliden gemi süresi ise havaya bağlı olmakla beraber 20 dakıka suruyor.şimdiden iyi tatiller

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. merhaba çok güzel anlatmışsınız. bende bu haftasonu gitmeyi düşünüyorum.ama yazınızı okuyunca dahada sabırsızlandım.
    kalacak yer ayarlamadık ramazan ayı olduğundan sorun olmaz diye düşünüyoruz. tavsiye edeceğiniz uygun ve temiz bir pansiyon var mıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar.. çok teşekkürler yorumunuz için .. ramazan sebebi ile kalacak yer bulabilirim rahatlığına kapılmamanızı tavsiye ediyorum.hemen hemen her sene Bozcaada yı yakından takip eden birisi olarak soyleyebılırım kı bozcaadaya gelen ziyaretci sayısı hergecen sene artıyor.malesefki bozcaadada ki yatak sayısı buna paralel şekilde artmıyor.nitekim zaman zaman belediye başkanı ve kaymakam rezervasyon yapılmadan bozcaadaya gelinmemesi yönünde açıklamalar yapıyorlar.ayrıca bozcaadaya gelen turist profili genellikle ramazan ayının yaşantısını etkilemeyen insanlardan oluşuyor gerçeği.yani ramazan ayı bozcaada turizmini pek etkilemiyor muhakkak önceden rezervasyon yapalım.bir yer tavsiyesi veremiyorum çünkü bozcaada devamlı kaldığım yer var başka yerdede kalmadım..şimdiden iyi tatiller.

      Sil
  8. Her iki adaya da gitmeyi planlıyoruz ama sizin yazdiklariniz hem merakimizi artirdi hem bilgilenmemizi sağladi çok teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar.. yorumunuz için çok teşekkürler iki adayıda ziyaret etmenize çok sevindim.Kendi deneyimlerinizle iki adayı daha iyi kıyaslayabilirsiniz.Deneyimlerinizi ve tecrübelerinizi bizimlede paylaşırsanıza klında bozcaadamı gökçeadamı sorularına sahib ziyaretcilerimiz için faydalı olabilirsiniz.

      Sil
  9. Harika bir yazı ve resim sergisi izledim.. emeğinize teşekkürler..

    YanıtlaSil
  10. Harika bir yazı ve resim sergisi izledim.. emeğinize teşekkürler..

    YanıtlaSil
  11. Bozcaada güzel bir tercih olmuş tatil konusunda. Aynı zamanda çektiğiniz resimler de birbirinden güzel. Emeğinize ve ayaklarınıza helal olsun.

    YanıtlaSil

Bozcaadada Kamp Yapmak Yassak Hemşerim..

BOZCAADA DA KAMP YAPMAK YASSAK HEMŞERİM..          Merhabalar Bozcaada ve Gökçeada gezi rehberlerini hazırladığım günden beri en çok ...